Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Flakkee uit zijn isolement (FLUZI)

Maandag 27 mei van 19:30 tot 21:30 uur

Lezing

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Haringvlietbrug werd gerealiseerd en Goeree-Overflakkee verbonden werd met het vasteland! Flakkee uit zijn Isolement: in deze lezing over de FLUZI neemt Jan Both de luisteraar mee naar de jaren 50-60.

FLUZI-festival

Op het eiland Goeree-Overflakkee staat een bijzonder evenement op de agenda: het FLUZI-festival. Op zaterdag 8 juni wordt de historische kern van Middelharnis omgetoverd tot een bruisende braderie. Maar waar staat die afkorting FLUZI eigenlijk voor? Wel, het betekent Flakkee Uit Zijn Isolement. Een naam die nieuwsgierigheid opwekt en de geschiedenis van het eiland in de schijnwerpers zet.

Geschiedenis Haringvlietbrug

Precies zestig jaar geleden, op 20 juli 1964, werd de Haringvlietbrug in gebruik genomen. Deze brug markeerde een keerpunt voor Flakkee, want het was de allereerste vaste-oeververbinding met het vasteland. In de jaren die volgden, zouden er nog meer bruggen en verbindingen komen, maar de Haringvlietbrug blijft een mijlpaal in de geschiedenis van het eiland.

Brug over Tiengemeten?

Jan Both, een kenner van de lokale geschiedenis, zal op maandag 27 mei in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat een boeiende lezing geven over de totstandkoming van deze brug. Het verhaal achter de Haringvlietbrug is fascinerend en kent vele facetten. Jan zal vertellen over de lange aanloop, de plannen die soms in de ijskast belandden en het doorzettingsvermogen dat nodig was om dit project te realiseren. Hij zal ons meenemen in de wereld van ingenieurs, politici en gewone mensen die samenwerkten om de brug te bouwen.

Praktisch

Na deze lezing zult u wellicht met enige trots over de Haringvlietbrug rijden. Want het is niet zomaar een stuk infrastructuur: het is een symbool van verbondenheid en vooruitgang. Aanmelden kan via de website van Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De lezing op 27 mei wordt gegeven in het Oude Raadhuis van Ooltgensplaat. Zaal open vanaf 19:00 uur. De lezing start 19:30 uur. Kosten € 7,50. Koffie en thee inbegrepen. Aanmelden kan via de webshop van het Streekmuseum: Lezing over de FLUZI – Streekmuseum.

Bezoekersinformatie

Toegang

Let op: vooraf reserveren is nodig

Datum & tijd

Maandag 27 mei van 19:30 tot 21:30 uur

Locaties

Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Kerkstraat 2-12
3245 AK Sommelsdijk
Route plannen Route plannen

0187 - 48 37 78

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
ma - di Gesloten
wo - za 13:30 - 16:30 uur

Het Oude Raadhuis

Nog meer ontdekken