Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 11:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Leeuweringerstraat 2
3421 AC Oudewater
Route plannen Route plannen

0348 - 56 34 00

Het gebouw van de Heksenwaag
De Heksenwaag in Oudewater
Twee bezoekers staan op een grote weegschaal
De binnenkant van het museum

Ben jij een heks? Museum de Heksenwaag is een museum over heksenvervolging. Al in de 16e eeuw stonden hier mensen, beschuldigd van toverij, op de weegschaal. Durf jij? Na afloop krijg je een certificaat!

Wegingen

Bezoekers uit heel de wereld komen al zo'n 100 jaar naar de Waag in Oudewater. Ze gaan op de originele weegschaal uit 1482 staan en ontvangen een certificaat. Al in de 17e eeuw vond hier deze weging plaats. Toen was dat van levensbelang: mensen werden beschuldigd van toverij. Vele mannen en vrouwen belandden op de brandstapel. Keizer Karel V gaf Oudewater als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit tot heks veroordeeld.

Heksenvervolging

In het museum – de vroegere stadswaag - vertellen aansprekende audiovisuele presentaties, een expositie en natuurlijk de originele weegschaal het verhaal van de heksenvervolging en de rol van de Oudewaterse Waag. Voor kinderen is er een kinderanimatie, speelhoek en speurtocht.

Heksentest

Wil jij weten of je een heks bent of te licht om op een bezemsteel te vliegen? Laat je dan wegen op de authentieke weegschaal uit 1482. Wie weet ontvang ook jij het felbegeerde Certificaet van Weginghe uit handen van de waagmeester!

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken