Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 11:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - za 11:00 - 17:00 uur
zo 13:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Oudestraat 133
8261 CK Kampen
Route plannen Route plannen

038 - 33 17 361

Het gebouw van Stedelijk Museum Kampen met op de zijkant een zwarte schildering van het gezicht van een man met hoed
Het Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het voormalige stadhuis van Kampen
Schilderijen binnen in het museum met een gouden gloed
Met prachtige museale stukken en met moderne audiovisuele middelen is een beeld te zien van verleden, heden én toekomst

Het Stedelijk Museum Kampen richt zich op water, religie, rechtspraak en het huis van Oranje. Pronkstuk is de Schepenzaal uit 1545. Hier kun je zien hoe vroeger recht werd gesproken.

Kunst & Kamper historie

Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het Oude en Nieuwe Raadhuis, een markant gebouw in het hart van de historische Hanzestad. Het is direct te herkennen aan het levensgrote portret op de zijgevel van de 17e eeuwse Kamper burgemeester Jan Beeldsnijder. Hij staat voor de Kampenaar, die trots is op zijn stad. De bijzondere erfgoedcollectie van het museum is te zien in sfeervolle zalen de hand van 4 voor de stad belangrijke thema’s: Water, Religie, de Oranjeportretten en Rechtspraak & Bestuur.

Beleef de Hanzetijd

Als je de middeleeuwse Schepenzaal – het pronkstuk van het museum – binnenkomt, voel en ruik je de geschiedenis. De oude rechtszaal is sinds de Hanzetijd onveranderd gebleven. Met een interactieve audiopresentatie kun je zelf rechtspreken en mag je deelnemen aan een zitting van de schepenen. Oordeelde men vroeger anders dan tegenwoordig? De unieke Schepenzaal is samen met twee andere collectiestukken opgenomen in de Canon van Nederland. Hiermee is 't het eerste museum met sleutelstukken in het venster De Hanze.

Hedendaagse kunst

De aanwezigheid van de kunstacademie, van 1978-2004 in de stad gevestigd, heeft de focus van het museum ook doen richten op hedendaagse kunst. In hoog aangeschreven tijdelijke tentoonstellingen in de hoofdlocatie aan de Oudestraat en in de Voormalige Synagoge ligt de nadruk op moderne kunst en historische verdieping.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken