Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - za 10:00 - 17:00 uur
zo - ma Gesloten
di 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Kasteellaan 1B
7461 PV Rijssen
Route plannen Route plannen

0548 - 51 42 61

Vooraanzicht Rijssens Museum
Rijssens Museum
Beeld van de juteproductie in Rijssens Museum waarmee Rijssen vroeger onderdeel was van de textielregio Twente.
De productie van jute was ooit een belangrijke aanjager voor de economie in Rijssen

Vanwege de strategische ligging, aan de rivier de Regge, kreeg Rijssen in 1243 stadsrechten. Het Rijssens Museum vertelt het verhaal van deze oudste stad van Twente. Ooit was Rijssen een bescheiden Hanzestad met een eigen gildestelsel, jaarmarkten en handelscontacten. De ligging aan de Regge, het Reggeveer en de oude handelsweg Amsterdam-Berlijn maakten Rijssen van belang.

Geschiedenis

In latere eeuwen kreeg de stad Rijssen zijn eigen plaats in de textielregio Twente door de juteproductie. Deze tak van bedrijvigheid werd de grote aanjager voor de Rijssense economie en de snelle stedelijke ontwikkeling.

Het Museum

Het Rijssens Museum vertelt het verhaal van Rijssen aan de hand van een gevarieerde collectie voorwerpen en voorstellingen. De statige havezate met Koetshuis en Bouwhuis biedt ook plaats aan de Van Heel-kunstcollectie, voortgekomen uit de Rijssense jute-industrie. In het Bouwhuis is ook het Internationaal Brandweermuseum gevestigd. De vaste en tijdelijke exposities laten toeristen en inwoners van Rijssen op een aangename manier kennis maken met de oudste stad van Twente.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken