Opening hours, address and telephone number

Open today until 17:00

Opening hours next week
Day Opening hours
Wed - Fri 10:00 - 17:00
Sat 13:00 - 17:00
Sun - Mon Closed
Overview of opening hours
Kasteellaan 1
7461 PV Rijssen
Plan route Plan route

0548 - 51 42 61

Vooraanzicht Rijssens Museum
Rijssens Museum
Beeld van de juteproductie in Rijssens Museum waarmee Rijssen vroeger onderdeel was van de textielregio Twente.
De productie van jute was ooit een belangrijke aanjager voor de economie in Rijssen

Vanwege de strategische ligging, aan de rivier de Regge, kreeg Rijssen in 1243 stadsrechten. Het Rijssens Museum vertelt het verhaal van deze oudste stad van Twente. Ooit was Rijssen een bescheiden Hanzestad met een eigen gildestelsel, jaarmarkten en handelscontacten. De ligging aan de Regge, het Reggeveer en de oude handelsweg Amsterdam-Berlijn maakten Rijssen van belang.

Geschiedenis

In latere eeuwen kreeg de stad Rijssen zijn eigen plaats in de textielregio Twente door de juteproductie. Deze tak van bedrijvigheid werd de grote aanjager voor de Rijssense economie en de snelle stedelijke ontwikkeling.

Het Museum

Het Rijssens Museum vertelt het verhaal van Rijssen aan de hand van een gevarieerde collectie voorwerpen en voorstellingen. De statige havezate met Koetshuis en Bouwhuis biedt ook plaats aan de Van Heel-kunstcollectie, voortgekomen uit de Rijssense jute-industrie. In het Bouwhuis is ook het Internationaal Brandweermuseum gevestigd. De vaste en tijdelijke exposities laten toeristen en inwoners van Rijssen op een aangename manier kennis maken met de oudste stad van Twente.

Access

Netherlands Museum Pass valid

Would you like to purchase a Netherlands Museum Pass?

Discover more