Verjaardag van Amsterdam

Vestingterrein     Dronefoto van het hele terrein rondom het Muiderslot     Beemflights

17e eeuwse vrijheid

In 1609 werd Pieter Corneliszoon Hooft een belangrijke bestuurder en rechter in Muiden en omgeving. Bij zijn functie hoorde het Muiderslot als woning. Hooft was dol op groen en liet de kasteeltuin en de pruimenboomgaard achter het kasteel aanleggen. Naast verschillende kruiden, vruchten en groenten bood de tuin en de boomgaard een plek van rust en ontspanning die helemaal past bij de 17e eeuwse tijdgeest van de rijken. Zij probeerden een wereld van vrijheid en zonder verantwoordelijkheid te creƫren waarin zij zich konden terugtrekken.

Leven in de natuur

Dit geromantiseerde buitenleven was populair in de schilderkunst van die tijd. Het werd op schilderijen vertegenwoordigd door herders die een losbandig leven in de natuur leden. Deze schilderijen boden de kijker de kans om even weg te dromen bij een vrij leven in de natuur, zonder verplichtingen en verantwoordelijkheden. Het was dit ideaalbeeld dat de gegoede burgerij wilde evenaren met de aanleg van paradijselijke siertuinen, vruchtbare boomgaarden en idyllische buitenplaatsen.

Kom kijken

Tot op de dag van vandaag zijn de tuinen en de pruimenboomgaard van het Muiderslot een plek waar je weg kunt dromen en je dagelijkse zorgen even vergeten. In de zomermaanden kun je er soms ook kamperen of dineren in de open lucht! Kom langs en ontdek het zelf.

Locatie

Rijksmuseum Muiderslot

Herengracht 1
1398 AA Muiden
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Rijksmuseum Muiderslot

Nog meer ontdekken