Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 18:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - za 10:00 - 18:00 uur
zo 13:00 - 17:30 uur
ma - di 10:00 - 18:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 62 58 284

De Oude Kerk van Binnen. Foto: Gert Jan van Rooij
Tentoonstelling Path, Antonio Obá, Oude Kerk Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
Tentoonstelling Path, Antonio Obá, Oude Kerk Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
Interieur Oude Kerk. Foto: Gert-Jan van Rooij
De Oude Kerk. Fotograaf onbekend.

In het oudste gebouw van Amsterdam (anno 1306) komen kunst en erfgoed samen in spraakmakende tentoonstellingen. Hier maken kunstenaars van nu het erfgoed van morgen. Ervaar (omvangrijke) kunst van nu in een middeleeuwse kerkruimte.

Hedendaagse kunst & Gotische architectuur

De Oude Kerk is het oudste gebouw van de stad en het jongste museum van Amsterdam. Je vindt hier omvangrijke kunstwerken die speciaal voor deze plek zijn gemaakt, en die iets zeggen over de geschiedenis én de wereld van vandaag. In de Oude Kerk kun je kunst en erfgoed samen bekijken en ervaren. We nodigen je uit om precies dat te doen!

Nu te zien:

antonio obá: path 12 mei - 13 september 2022

Oude Kerk presenteert Path, een nieuwe site-specifieke installatie van de Braziliaanse kunstenaar Antonio Obá. Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Obá een serie monumentale werken.

achtergrond De installatie van Antônio Obá raakt aan de geschiedenis van Nederlands-Brazilië. De Oude Kerk heeft een directe relatie met deze koloniale overheersing. In de Binnenlandvaarderskapel vind je het graf van de Brabantse zeeman Hendrick Corneliszoon Lonck (1568-1634). Door zijn militaire optreden als kapitein-generaal van de West Indische Compagnie kon de Nederlandse kolonie in 1630 in het Noordoosten van Brazilië worden gesticht. Ook op andere manieren is de Oude Kerk verbonden met de geschiedenis van Brazilië en de Trans-Atlantische slavenhandel. Zeelieden en bestuurders van de WIC (en VOC) waren veelvuldig in de Oude Kerk te vinden. Sommige dienden als kerkmeester, anderen werden hier begraven. Via de WIC-schepen kwamen ook slaven aan in Nederland en Nieuw-Amsterdam (het huidige New York), waar zij aan de basis stonden van nieuwe zwarte gemeenschappen in deze steden. Path belicht en bevraagt deze gedeelde geschiedenis.

De installatie omvat sculpturen en schilderijen. In Path speelt Obá met de betekenis van religieuze iconen en rituelen en staat hij stil bij de versmelting van culturele tradities als gevolg van onder meer de koloniale geschiedenis. Met zijn werk onderzoekt Obá de relatie tussen religie, macht en sociale identiteit en biedt een nieuw perspectief op de geschiedenis van de Oude Kerk.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
gevonden schat waaronder een kaartspel zonder cijfers

Top 100 Nederlandse Rijksmonumenten en Europees monument.

De kern van de collectie Oude Kerk is vanzelfsprekend het gebouw zelf, naast het interieur en de verzameling schilderijen (16e - 21e eeuw), objecten en meubels.

Zien & doen in Oude Kerk

Nog meer ontdekken