Een school zonder gebouw     openluchtschool

Scholen

Schoolgebouwen zijn door de eeuwen heen enorm veranderd. Ze waren niet altijd een essentieel onderdeel van het onderwijs. Een school hoeft bijvoorbeeld helemaal geen gebouw te hebben en kan ook prima zónder bestaan.

Openluchtscholen

De zogenaamde openluchtscholen laten dit heel goed zien. Precies zoals de naam doet vermoeden, stonden dergelijke scholen in de openlucht, in een gezonde omgeving met zuivere lucht – zoals aan zee, in of aan de rand van het bos. Ze waren vooral bedoeld voor leerlingen met tuberculose of kinderen die last hadden van hun luchtwegen. Men meende dan ook dat een langdurig verblijf in de buitenlucht een gunstig effect zou hebben op de gezondheid van de kinderen.

Niet meer buiten

Hoewel ze tegenwoordig nog steeds bestaan, krijgen de leerlingen van openluchtscholen geen les meer in de buitenlucht. Nu zouden we het continu bloot stellen van kinderen aan de elementen, zoals extreme hitte of ijzige kou, juist ongezond vinden. Maar de objecten die nog herinneren aan deze lang vervlogen tijden zijn nog wel te zien in de tentoonstelling Onderwijs - over vroeger, voor later, van nu - in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

Locatie

Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken