Nationaal Holocaustmuseum

Fact or Fiction: Woman in Gold

Vrijdag 13 september van 15 tot 16:30 uur

Lezing

In 2015 lanceerde Hollywood de film Woman in Gold waarin de acteurs Helen Mirren en Ryan Reynolds de rollen van Maria Altmann en haar advocaat Randol Schoenberg vertolken.

Woman in Gold

Maria Altmann was een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk woonde. Na de oorlog emigreerde zij naar de Verenigde Staten.

Ze moest niet alleen heel haar leven achterlaten maar ook veel van haar families bezittingen, zoals schilderijen van de nu wereldberoemde schilder Gustav Klimt. Deze schilderijen waren niet verkocht, maar werden door de nazi's gestolen en later vertoond in het museum Belvedere in Wenen. De film volgt de restitutiezaak van Maria om deze schilderijen terug te krijgen. Maar wat is feit en wat is fictie? Samen met jurist Evelien Campfens gaan we op zoek naar de waarheid over deze restitutie achter de film.

Fact or Fiction

Evelien Campfens is (internationaal) jurist gespecialiseerd in kunst- en cultureel erfgoedrecht, in het bijzonder restitutie van roofkunst. Evelien is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en tot voor kort aan de Universiteit Leiden - waar ze in 2021 haar doctorstitel behaald met het proefschrift Cross-border claims to cultural objects. Property or Heritage?. Voor deze overstap naar de wetenschap was ze als algemeen secretaris van de Restitutiecommie voor Naziroofkunst (2001-2016) betrokken bij het onderzoek naar vele claims op Naziroofkunst.

Bezoekersinformatie

Toegang

Met Museumkaart € 5

Datum & tijd

Vrijdag 13 september van 15 tot 16:30 uur

Locatie

Nationaal Holocaustmuseum

Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
vr - wo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken