Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Artist impression van Architectenbureau Office Winhov
Artist impression van de voormalig Hervormde Kweekschool, Nationaal Holocaustmuseum - beeld Office Winhov
Muur met berkenboom die de erfafscheiding vormen tussen het Nationaal Holocaust Museum en de crèche waarop je zicht hebt vanuit de nieuwe entree.
Artist impression Office Winhov - Voorlopig ontwerp erfafscheiding op binnenplaats van voormalige Hervormde Kweekschool.
Artist impression van Architectenbureau Office Winhov
Artist impression van de Hollandsche Schouwburg - beeld Office Winhov

Op 11 maart 2024 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit.

Historische betekenis

De verbouwing van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is in volle gang. Een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum vanaf 2024 met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.

Slachtoffers & verantwoordelijken

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.

Discriminatie

In het Nationaal Holocaustmuseum herdenk je de slachtoffers en bespreek je de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu.

Het Nationaal Holocaustmuseum vormt samen met het Joods Museum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg het Joods Cultureel Kwartier. Het entreebewijs is 1 maand geldig voor alle locaties. De Hollandse Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum zijn tijdelijk gesloten voor verbouwing.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken