Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
zo - vr Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 53 10 310

Artist impression van Architectenbureau Office Winhov
Artist impression van de voormalig Hervormde Kweekschool, Nationaal Holocaustmuseum - beeld Office Winhov
Muur met berkenboom die de erfafscheiding vormen tussen het Nationaal Holocaust Museum en de crèche waarop je zicht hebt vanuit de nieuwe entree.
Artist impression Office Winhov - Voorlopig ontwerp erfafscheiding op binnenplaats van voormalige Hervormde Kweekschool.
Artist impression van Architectenbureau Office Winhov
Artist impression van de Hollandsche Schouwburg - beeld Office Winhov

In september 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit.

De verbouwing van de voormalige Hervormde Kweekschool op de Plantage Middenlaan in Amsterdam is in volle gang. Een plek van grote historische betekenis, omdat hier tijdens de oorlog honderden Joodse kinderen werden gered. In dit gebouw toont het Nationaal Holocaustmuseum vanaf 2023 met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s de geschiedenis over de Jodenvervolging in Nederland.

Slachtoffers en verantwoordelijken

Hier komen bezoekers te weten hoe de Holocaust heeft kunnen gebeuren, wie de slachtoffers en verantwoordelijken waren – en hoe we kunnen voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Authentieke elementen benadrukken de rol van het gebouw tijdens de oorlog, zoals de erfafscheiding waar kinderen uit de Crèche werden overgedragen aan mensen uit het verzet. De plek waar de redding begon.

Discriminatie

Het Nationaal Holocaustmuseum is de plaats waar de slachtoffers worden herdacht en de gevolgen van onverschilligheid en discriminatie, toen en nu, worden besproken.

Het Nationaal Holocaustmuseum vormt samen met het Joods Museum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg het Joods Cultureel Kwartier. Het entreebewijs is 1 maand geldig voor alle locaties. De Hollandse Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum zijn tijdelijk gesloten voor verbouwing.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
Meer informatie op de museumsite

Liberation en de poort naar de Vrijheid

Marlene Dumas (1953) maakte in 1990 in opdracht van het Joods Museum het schilderij Liberation (1945). Op deze tekening uit 1943 is een openstaand hek van Kamp Westerbork te zien, met daarnaast een wachttoren met een man erin.

Nog meer ontdekken