Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - di 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 62 45 255

Museum van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam
Museum van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam
De Rode Salon
De Rode Salon
De keuken
De keuken

Waar ooit Rembrandt’s leerling schilder Ferdinand Bol woonde, ligt nu Museum Van Loon. In de kamers vind je portretten, schitterend meubilair, fraai zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen.

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een schitterend woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.

Familie Van Loon

Het museum dankt zijn naam aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis en oprichters van het museum. Eeuwenlang is zij verbonden geweest met de handel en het bestuur van de stad.

In 1884 kwam het grachtenpand aan de Keizersgracht in bezit van de familie, toen jonkheer Hendrik van Loon het als huwelijkscadeau aan zijn zoon Willem Hendrik schonk. Willem Hendrik en zijn vrouw Thora bewoonden het huis met hun twee kinderen en het personeel. De familiegeschiedenis is onder andere te bewonderen in de rijke collectie portretten die in het museum hangt en waarvan de oudste uit het begin van de 17e eeuw dateert.

Tentoonstellingen

Naast de vaste opstelling van huis, tuin en koetshuis organiseert Museum Van Loon tijdelijke tentoonstellingen. De tentoonstellingen hebben telkens een deel van de collectie, het huis of de geschiedenis van de familie Van Loon als vertrekpunt. Het museum programmeert binnen de programmalijnen erfgoed, kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst. Het actuele programma vind je hier.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite
Zo serveer je gepofte kastanjes...

Zo serveer je gepofte kastanjes... en een portret van Margaretha Bas

Twee prachtige zilveren kastanjevazen, vervaardigd door Diederik Lodewijk Bennewitz Zonen. De vazen komen uit 1821. Bewonder ook het portret van Margaretha Bas.

Nog meer ontdekken