Portret van een jongen in een bruin vest met capuchon over zijn hoofd. Hij draagt een blauwe rugzak en houdt de hengsels vast met zijn handen. Hij heeft een sombere en verontruste blik op zijn gezicht en kijkt schuin naar beneden.

Small World Melancholy     Sidi El Karchi: Small World Melancholy, 2007, olieverf op doek (schilderij), Collectie Museum van Bommel van Dam

Small World Melancholy

Een krachtig portret van Sidi El Karchi (Sittard, 1975) herken je meteen. Het zijn monumentale en kleurrijke werken met een ongewone uitstraling. Dat geldt ook voor Small World Melancholy, waarbij je als toeschouwer de onrust van de geportretteerde bijna kunt voelen. Het werk komt uit 2007, maar heeft juist nu iets herkenbaars en actueels. Een goed werk maakt tenslotte steeds nieuwe gevoelens los en creëert nieuwe interpretaties, afhankelijk van wie wanneer kijkt.

Vrijheid

Vrijheid heeft het afgelopen jaar een nieuwe betekenis gekregen. Net zoals de betekenis van dit doek misschien wel voorgoed is veranderd. Small World Melancholy betekent vrij vertaald ‘de zwaarmoedigheid van een kleine wereld’. Tijdens de pandemie is onze wereld klein geworden. Voor veel mensen kennen gevoelens van onrust, eenzaamheid en onzekerheid. Gespannen of onveilige thuissituaties zijn kritieker. Dat is misschien niet het oorspronkelijke verhaal van de kunstenaar bij dit werk, maar het is wel het verhaal van deze tijd.

De kunstenaar

Sidi el Karchi over zijn werk: 'Een portret moet meer zijn dan een representatie van de geportretteerde, anders is het mislukt. Ik vind dat er in een goed schilderij veel te ontdekken moet zijn. Het is een interactie tussen maker en kijker. Misschien komt dat door mijn Marokkaanse achtergrond waarin elkaar verhalen vertellen een manier van communiceren is. Ik doe dat met mijn kunst.'

Locatie

Museum van Bommel van Dam

Keulsepoort 1
5911 BX Venlo
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken