In een non-figuratieve afbeeldingen in de hoofdkleuren mauve, beige, geel en zwart toont Stassen het kinderspel, met de nadruk op handen, hoofden en voeten.

Guillaume Stassen, Spelende kinderen     Een later werk van Guillaume Stassen.

Guillaume Stassen

Het Museum Valkenburg presenteert met trots het werk van de betreurde schilder Guillaume Stassen (1923-1955). Het museum heeft een belangrijk deel van zijn oeuvre. Stassen had het in zich één van de vaandeldragers van de Limburgse beeldende kunst in de 20e eeuw te zijn. Op zijn 17e al ging hij 1940 de Rijksacademie voor Beeldende Kunst. in Amsterdam.

Limburgse Amsterdammers

Snel maakte hij daar deel uit van een groep streek - en vakgenoten: de Limburgse Amsterdammers, die in die moeilijke oorlogsjaren tegen alle verdrukking in rijpten en zich ontwikkelden. Ze maakten naam en exposeerden in 1954 gezamenlijk in het Stedelijk Museum Amsterdam. Guillaume Stassen ontwierp het affiche voor deze tentoonstelling. Uiteindelijk bleek zijn talent een bloem die in de knop werd gebroken. In 1955 overleed hij als gevolg van een hoofdletsel dat hij tijdens zijn tewerkstelling in Duitsland door zware mishandeling opliep. Hij was pas 31 jaar. Voor zijn strijd voor de vrijheid betaalde hij met zijn leven de hoogste prijs, waar hij zich zijn artistieke vrijheid nooit heeft laten ontnemen. Daarvan getuigt dit schilderij Spelende kinderen op overtuigende wijze.

Locatie

Museum Valkenburg

Grotestraat Centrum 31
6301 CW Valkenburg LB
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken