Nautilusbeker     Nautilusbeker, 1592, Museum Prinsenhof Delft     Foto: Tom Haartsen

Kostbaar pronkstuk

Deze nautilusbeker werd 4 jaar na de dood van Willem van Oranje in Delft gemaakt door een tot op heden onbekende maker. Dit pronkstuk leent zijn naam aan de nautilusschelp die er in verwerkt zit. Nautilusbekers waren zo kostbaar dat alleen het hof en de rijke adel ze konden bestellen. De bekers werden dan ook niet gebruikt om uit te drinken, maar waren gesprekstarters die tijdens een avondontvangst uit de pronkkast werden gehaald om gasten te imponeren en het gesprek te starten.

Mythologie

De verschillende figuren die onderdeel zijn van de beker zijn allemaal ontleend aan de Griekse mythologie en de klassieke oudheid. Zo zie je een triton die een zeemonster met wijd opengesperde muil berijdt. De stam is gevormd door twee faunen, mythische wezens met het bovenlichaam van een man en het onderlichaam van een bok. De ene faun heeft een herdersfluit vast, de andere een muziekboek.

Details

Dat zilversmeden uit de renaissance gedetailleerd werkten zie je wel aan de details op het boek. Minuscuul, maar echt aanwezig, zijn de muzieknoten van het populaire 16e-eeuwse lied over liefdesverdriet: Je prens en gré la dure mort : Graag ontvang ik mijn harde dood. Kortom, een echt pronkstuk vol details en verhalen waar je ogen geen genoeg van krijgen.

Locatie

Museum Prinsenhof Delft

St. Agathaplein 1
2611 HR Delft
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken