Toiletset uit het Palmhoutwrak     De etui uit het Palmhoutwrak     Museum Kaap Skil

Voor de kust van Texel liggen tientallen eeuwenoude scheepswrakken. De vele voorwerpen die duikers er in de loop van de jaren hebben gevonden, hebben ons veel geleerd over de scheepvaart en het leven op zee in de 16e en 17e eeuw. Eén wrak had een wel heel bijzondere lading. Dit wrak, dat het Palmhoutwrak is genoemd, zat vol exclusieve, luxe voorwerpen.

Tussen de vondsten uit het Palmhoutwrak bevonden zich een aantal objecten die op een kaptafel van een zeer welgestelde dame thuishoren. Waarschijnlijk was het een complete toiletset. Het middelpunt hiervan is een prachtige tafelspiegel. De mooi gerestaureerde spiegel heeft twee deurtjes en is bekleed met zijdevelours en metaal-borduurwerk.

###Verschillende onderdelen### De toiletset bevat ook een etui met daarin een kam, een met zijde beklede borstel en een lap die mogelijk ooit deel is geweest van een speldenkussen. Ook is er een tafelloper geïdentificeerd. De naam ‘toiletset’ is afgeleid van de kostbare doek die op de kaptafel lag en waarop de verschillende attributen werden uitgestald. Het was meestal een witte doek van kant, die ‘toilette’ werd genoemd.

###Bij elkaar horend### De versieringen op de verschillende onderdelen van de toiletset lijken sterk op elkaar, maar de patronen zijn niet exact hetzelfde. Toch lijkt het er zeer op dat de spullen bij elkaar horen – hoewel het ook heel gebruikelijk was om een toiletset samen te stellen uit diverse objecten van verschillende makers. Alles bij elkaar ontstaat wel een heel duidelijk beeld van een kaptafel uit de privévertrekken van een zeer welgestelde dame uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Aan de kaptafel zou deze dame dagelijks, uit het zicht van iedereen, door haar dienstmaagd zijn aangekleed en opgemaakt.

Locatie

Museum Kaap Skil

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken