Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - do 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
Route plannen Route plannen

0222 - 31 49 56

Kids proof
Museum Kaap Skil op Texel
Museum Kaap Skil op Texel
In Kaap Skil kom je meer te weten over juttersvoorwerpen en andere waterschatten
De grootste (interactieve) maritieme maquette ter wereld neemt je mee naar de Gouden Eeuw.
Bezoekers in het museum op Texel
Je komt ogen tekort in de jutterij.

Museum Kaap Skil is een museum over 400 jaar Texel en de zee. Het toont een bonte collectie, variërend van juttersvoorwerpen, scheepsschatten en verhalen van de zee.

Leven met, bij en op zee

De tentoonstellingen bij Museum Kaap Skil gaan over het leven met, bij en op de zee. Je vindt er de mooiste onderwatervondsten die duikers uit eeuwenoude scheepswrakken boven water hebben gehaald. Een enorme maquette geeft een prachtig beeld hoe Texel het middelpunt van de wereldhandel was. Een jutterij vol strandvondsten en een openluchtmuseum maken ook deel uit van de beleving. Museum Kaap Skil neemt je mee op ontdekkingstocht door de maritieme geschiedenis van Texel.

Het Palmhoutwrak

Voor de kust van Texel liggen tientallen scheepswrakken, gezonken in de 16e, 17e en 18e eeuw. Eentje is wel heel bijzonder. In dit zogenaamde Palmhoutwrak vonden duikers de meest exclusieve spullen. Het lijkt alsof het schip gevuld was met alle bezittingen van een steenrijke familie. Een nog bijna intacte zijden jurk en een trouwjurk met allemaal ingeweven plaatjes zilver zijn de topstukken uit deze collectie. Een selectie van de fantastische vondsten uit het Palmhoutwrak is te zien in de kelder van het entreegebouw.

Beleef de Reede van Texel

Vier eeuwen lang was de Reede van Texel hét logistieke knooppunt voor de scheepvaart. Bijna 200 scheepsmodellen, van haringbuizen tot fregatten en fluitschepen, op een 18-meter lange maquette geven met elkaar een realistisch beeld van hoe de Reede er rond 1660 uitzag.

Wereldreis

Duikers hebben uit eeuwenoude scheepswrakken de meest uiteenlopende vondsten gehaald. Deze objecten vertellen verhalen over de handel naar alle windstreken. Over rijkdom, avontuur, maar ook over uitbuiting en ontberingen. In de tentoonstelling Wereldreis ontdek je welke handel werd gedreven in het noorden, zuiden, oosten en westen.

Gebouwen

Het entreegebouw van Museum Kaap Skil is modern, erachter bevinden zich een aantal monumentale gebouwen: een nog werkende graanmolen uit 1727, twee 19e-eeuwse graanpakhuizen, authentiek ingerichte vissershuisjes en een wierschuur.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken