De geldkist van de Wezenputten waar de opbrengst van de verkoop van ijzerrijk water voor de zeevaart in werd bewaard

De geldkist van de Wezenputten     Metalen geldkist voor het bewaren van de opbrengsten van de verkoop van het ijzerhoudend water.     Museum Kaap Skil

Van levensbelang

De geldkist van de Wezenputten is niet alleen mooi om te zien, het symboliseert ook verschillende verhalen. De verdiensten van de Wezenputten werden erin bewaard. De putten, die in het bezit waren van het Texelse weeshuis, bevatten ijzerrijk water. Dit was maanden houdbaar, een essentiƫle eigenschap tijdens lange zeereizen. Daarom betaalden zeelui goed geld voor het water uit de putten. De inkomsten uit de verkoop van het water waren van levensbelang voor het weeshuis.

Inkomsten voor het weeshuis

De Wezenputten zijn van begin 17e eeuw tot ongeveer 1800 in gebruik geweest. Ze leverden jaarlijks een paar honderd gulden op voor het weeshuis. De waterhandel was ook een bron van inkomsten voor andere Texelaars. Het transport van de vaten naar de zeeschepen moest tenslotte ook betaald worden. Er is heel wat heen en weer gevaren van de putten, over de Skilsloot, naar de Reede van Texel. Een schip dat naar de Oost voer sloeg wel 8.000 liter water in om tot Kaap de Goede Hoop voldoende drinkwater te hebben.

Maquette

Het watertransport is te zien op de maquette van de Reede van Texel in Museum Kaap Skil. Op de Skilsloot varen kleine schepen met vaten water richting de grote zeilschepen op de Reede.

Locatie

Museum Kaap Skil

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken