Bronzen kanon     Gegoten in 1638 in opdracht van de Admiraliteit van Amsterdam.     Museum Kaap Skil

Admiraliteit van Amsterdam

Dit immense bronzen kanon is in 1985 door Texelse sportduikers geborgen uit het wrak BZN-3. Het is een van de weinige vondsten uit dit scheepswrak, maar wel een heel belangrijke. Op het kanon is aan de uitgebreide versierselen namelijk veel af te leiden. Er staat het embleem van de Admiraliteit van Amsterdam op, het jaartal 1638 en de tekst “EVERARDVS SPLINTER ME FECIT ENCHUSAE”.

Van de Rob?

De informatie op het kanon vertelt ons dat het in 1638 is gegoten in opdracht van de Admiraliteit, en wel door de prominente Enkhuizer kanonnengieter Everhardus Splinter. Deze kennis helpt ons met het identificeren van het scheepswrak waar het kanon in gevonden is. Mogelijk gaat het om het wrak van het VOC-schip de Rob. De Rob is in 1639 gebouwd en heeft in oktober van datzelfde jaar in de Slag bij Duins meegevochten tegen de Spanjaarden. Een paar maanden later, in januari 1640, zonk het schip nabij Texel. Nog voordat het gereed was gemaakt om naar Indië te varen.

Een van vele

Als het wrak BZN-3 echt de Rob was, waren er vermoedelijk nog een hoop andere kanonnen aan boord. Volgens de voorschriften moesten ‘grote schepen’ van de VOC tenminste 32 stukken geschut meenemen, waaronder ten minste zes van brons.

Locatie

Museum Kaap Skil

Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild, Texel
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken