Liberty - pest en honger tijdens Leidens Beleg. burgemeester, soldaat, interieur, kerk, vrouw, man, historiestuk.

Liberty - pest en honger tijdens Leidens beleg     Het Beleg van Leiden in 1574.     © Erwin Olaf (2011), Museum De Lakenhal.

Vrijheid

De titel van dit stuk is letterlijk vrijheid. Hoe zag dat eruit in de 16e eeuw, toen mensen vaker werden geplaagd door pandemieën?

Nieuwe geschiedenis

In 2011 gaven Museum De Lakenhal en de Universiteit Leiden kunstenaar-fotograaf Erwin Olaf de opdracht een nieuw historiestuk te maken over het Beleg en Ontzet (1574) van Leiden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Pest

Olaf koos ervoor de dramatische laatste dagen van de belegering van de stad te verbeelden, met op de achtergrond de belofte van bevrijding door de Watergeuzen. Tijdens het Beleg van Leiden kwamen ruim 6.000 mensen om, bijna de helft van de toenmalige bevolking. Traditiegetrouw speelt honger de hoofdrol in dit verhaal. Olaf koos er juist voor de pest centraal te stellen, die volgens de nieuwste historische inzichten veel meer slachtoffers maakte dan honger.

Leidse modellen

De modellen in dit werk zijn bijna allemaal Leidse burgers. Olaf koos bewust voor een divers gezelschap, zo maakte hij het beeld eigentijdser én realistischer. Vergelijk Liberty maar eens met De zelfopoffering van Burgemeester Pieter van der Werf, een schilderij uit 1817 over dezelfde periode.

iPod en Leesbril

Veel attributen op Olaf's werk zijn afkomstig uit de collectie van Museum De Lakenhal. Als contrast voegde hij een paar moderne details toe, zoals een iPod en leesbril.

Feest

Elk jaar op 3 oktober viert Leiden nog steeds uitbundig feest. De Leidenaren eten hutspot, haring en wittebrood en zingen tijdens de Reveille. Waarom? Het hele verhaal over het Leidens Beleg en Ontzet vind je in het museum.

Locatie

Museum De Lakenhal

Oude Singel 32
2312 RA Leiden
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken