Museum De Lakenhal

Vanitasstilleven geanalyseerd

Zondag 30 april van 11:30 tot 13 uur

Lezing

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rondom de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid, georganiseerd in samenwerking met Studium Generale. Op 30 april is de beurt aan Erma Hermens en vertelt ze alles over het materieel-technisch onderzoek.

David Bailly

Bijna 400 jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen op het schilderij? En wie is toch de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Verborgen gezichten

Museum De Lakenhal heeft de handen ineengeslagen met verschillende experts voor een uitgebreid onderzoek naar de schilder en zijn werk. Zo is voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart gebracht, en ontdekten we in zijn stilleven meerdere verborgen gezichten. Ter ere van de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende onderzoekers je meenemen in de nieuwste inzichten én vraagstukken over ze bijzondere Leidse schilder.

Erma Hermens

Op zondag 30 april gaat Erma Hermens, tot 2021 hoogleraar op de Rijksmuseumleerstoel Atelierpraktijken en Technische Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, in haar lezing in op het materiaal-technische onderzoek dat ze uitvoerde op het Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder. Dit deed zij met behulp van infraroodfotografie, scans met röntgenstraling en verfmonsters niet groter dan een speldenprik. Hierdoor kwamen veel onverwachte en tot nu toe onbekende passages van Bailly’s creatieve proces aan het licht. In haar lezing bespreekt Erma de nieuwe verhalen én de nieuwe vragen die uit dit onderzoek naar boven kwamen. Iedereen is welkom!

Bezoekersinformatie

Toegang

Datum & tijd

Zondag 30 april van 11:30 tot 13 uur

Locatie

Museum De Lakenhal

Oude Singel 32
2312 RA Leiden
Route plannen Route plannen

071 - 51 65 360

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - zo 10:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken