Museum De Lakenhal

David Bailly en vanitas

zondag, 28 mei 2023

Lezing

Deze activiteit is afgelopen.

Deze lezing is onderdeel van het lezingenprogramma rond de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid, georganiseerd in samenwerking met Studium Generale. Op 28 mei is de beurt aan Christiaan Vogelaar met de lezing David Bailly en vanitas over de vanitas-schilderkunst in Nederland.

David Bailly

Bijna 400 jaar nadat het werd gemaakt, blijft David Bailly’s Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder kunsthistorici fascineren. Het meesterwerk roept allerlei vragen op. Is er sprake van een zelfportret? Waarnaar verwijzen de verschillende voorwerpen op het schilderij? En wie is toch de mysterieuze vrouwfiguur die tegen de achterwand verschijnt?

Verborgen gezichten

Museum De Lakenhal heeft de handen ineengeslagen met verschillende experts voor een uitgebreid onderzoek naar de schilder en zijn werk. Zo is voor het eerst het oeuvre van Bailly in kaart gebracht, en ontdekten we in zijn stilleven meerdere verborgen gezichten. Ter ere van de tentoonstelling David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid organiseren we in samenwerking met Studium Generale Leiden een verdiepende lezingenreeks, waarin verschillende onderzoekers je meenemen in de nieuwste inzichten én vraagstukken over ze bijzondere Leidse schilder.

Christiaan Vogelaar

Op zondag 28 mei gaat Christiaan Vogelaar, voormalig conservator oude kunst van Museum De Lakenhal, in op de ontwikkeling van de vanitas-schilderkunst in de Nederland en de plaats van Bailly’s meesterwerk Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder daarin. Hij schenkt allereerst aandacht aan de icongrafie rond het vanitas-thema in de Late Middeleeuwen en de Renaissance. Daarna bespreekt hij de grote vernieuwer van de vanitas-icongrafie en de eerste leermeester van Bailly: Jacques de Gheyn. Daarna komt aan bod hoe vanitas van grote betekenis was voor andere Leidse schilders uit die tijd, waaronder Rembrandt, Jan Lievens en Jan Davidsz. de Heem. Tot slot gaat Christiaan in op Bailly’s Vanitasstilleven als eindpunt van zijn loopbaan én als opmaat voor verdere vanitas-voorstellingen in de latere 17e eeuw. Iedereen is welkom!

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum & tijd

zondag, 28 mei 2023

April 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Locatie

Museum De Lakenhal

Oude Singel 32
2312 RA Leiden
Route plannen Route plannen

071 - 51 65 360

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - vr 10:00 - 17:00 uur
za (Koningsdag) Gesloten
zo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken