Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo Gesloten
Weeshuisstraat 9
4116 BN Buren
Route plannen Route plannen

06 - 11 063 000

Het Marechausseemuseum in Buren
Het Marechausseemuseum in Buren
In het museum kom je alles te weten over het ontstaan van de Marechausseemuseum
In het museum kom je alles te weten over het ontstaan van de Marechausseemuseum
Dossier Oss
Ontdek alles over de beruchte bende van Oss
Marechaussees van Oranje
Tentoonstelling Marechaussees van Oranje, over de dilemma's tijdens de Tweede Wereldoorlog
Zij aan zij, vrouwen bij de Marechaussee
Tentoonstelling Zij aan zij, over 40 jaar vrouwen in operationele dienst bij de Koninklijke Marechaussee
Memento mori, bezinningsruimte
Bezinningsruimte Memento Mori, om even stil te staan bij de offers die voor onze vrijheid gebracht worden door de mannen en vrouwen van de Marechaussee
Sporen van Buren
Sporen van Buren, speurtocht in en om het Marechausseemuseum

Op 23 december 2023 sluit het Marechausseemuseum zijn deuren. In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg komt per eind 2024 een nieuwe plek voor het verhaal van de Marechaussee.

Ga nog een keer

Ga vóór 23 december 2023 nog een keer naar het Marechausseemuseum! In het sfeervolle oude weeshuis kun je je verdiepen in de geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee, vanaf de oprichting in 1814 tot de wereldwijde inzet van vandaag de dag. Bekijk wapens, uniformen, rijdend materieel en nog veel meer.

Militairen in de burgermaatschappij

Marechaussees zijn militairen, maar ze treden vooral in de burgermaatschappij op. Bijvoorbeeld als grenspolitie en bij het beveiligen van belangrijke personen en objecten. Naast internationale en militaire taken verleent de marechaussee bijstand aan de politie, onder meer bij terreurdreiging of in gespecialiseerde rechercheteams. In het Marechausseemuseum kom je met al die taken van dit bijzondere krijgsmachtdeel in aanraking.

Bescherming

Begin op de eerste etage met De krijgsmacht beschermt wat ons dierbaar is, een tentoonstelling waarin je alles te weten komt over hoe onze krijgsmacht werkt en vooral wie daar werkt. Leer meer over de taken van de moderne marechaussee in Ik beloof trouw: 6 marechaussees vertellen over de stap van burgermaatschappij naar krijgsmacht. Wat doet dat met hen en met hun omgeving? In Zij aan zij aandacht voor 40 jaar vrouwen in actieve dienst: hoe ervaren zij die van oorsprong mannenwereld?

Memento Mori

In Memento Mori, de bezinningsruimte, staan we even stil bij de offers die de mannen en vrouwen van de Marechaussee doen voor onze vrede en veiligheid. Vergaap je in de Gouden kamer aan alle pracht en praal uit de collectie, van uniformen en onderscheidingen tot sabels en krissen.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
  • Museumwinkel
Meer informatie op de museumsite

Nog meer ontdekken