Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - zo 11:00 - 17:00 uur
ma - di Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Route plannen Route plannen

+31 20 - 21 42 112

Luther Museum Amsterdam van onderaf
Het Luther Museum in Amsterdam
Luther museum van binnen
Het museum van binnen

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het museum laat het verhaal zien van een nieuwe start als kerkgemeenschap, met een eigen wijze van geloven en veel zorg voor elkaar.

Armen

Het pand speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen. Het gebouw zelf – met de regentenkamers, de gang en de kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De erfgoedcollectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Breenbergh en Ruysdael, zilver en authentieke meubelstukken.

Rondgang door het museum

Je begint in de Herenregentenkamer, ooit ontworpen door Jacob Otten Husley. Vanuit deze kamer bestuurden de regenten het diaconale zorghuis. Dan volgt de Administratiekamer, waar je luistert naar verhalen over Maarten Luther en het Woord aan de hand van schilderijen en de vele oude bijbels die het museum bezit.

Linnenkamer

De kamer ernaast is de Linnenkamer, verbonden met de Damesregentenkamer. Linnen was één van de kostbaarste bezittingen van het huis. Waar ooit het linnengoed veilig lag opgeborgen, staat nu avondmaalszilver te pronken. Uit Amsterdam en ook uit andere Lutherse gemeentes zoals Doesburg, Zierikzee en Leiden. De oudste stukken komen uit het begin van de 17e eeuw. In de Damesregentenkamer leer je over de belangrijke rol die vrouwen speelden binnen het huis en de kerk.

Gank en Kerkzaal

Een lange gang laat je de loop der geschiedenis zien en voert je naar de werken van de Diaconie nu, de zorg voor armen, ouderen, mensen zonder papieren en leden van de LGBTQ+ gemeenschap. In de imposante Kerkzaal vinden regelmatig tentoonstellingen, evenementen en concerten plaats.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Nog meer ontdekken