Ferrari 750 Monza Scaglietti     Voor langeafstandsraces

Ontworpen voor prestaties

Dit meesterwerk, ontworpen door Dino Ferrari, was speciaal bedoeld voor langeafstandsraces zoals de Mille Miglia, Targa Florio en de 24 uur van Le Mans. Hij is vernoemd naar het beroemde Monza-circuit in Italië, waar Ferrari al vele triomfen had behaald. De auto was uitgerust met de eerste schijfremmen in een race-Ferrari.

Technologische afwijking

De 3.0 liter viercilindermotor, gebouwd door Lampredi, markeerde een verschuiving van de gebruikelijke V12-motoren die Ferrari tot dat moment had gebruikt. De Ferrari 750 Monza heeft een indrukwekkende racegeschiedenis met bekende coureurs zoals Mike Hawthorn, Maurice Trintignant, Umberto Maglioli en José Froilán Gonzáles.

Triomfen en tragedies

In 1954 won Ferrari met deze auto het wereldkampioenschap lange-afstandsraces. In 1955 deed de auto mee aan de beruchte 24 uur van Le Mans, bekend vanwege één van de dodelijkste incidenten in de autosportgeschiedenis.

Terug in de tijd

Eind jaren 80 kwam de auto in handen van het Louwman Museum, waar een grondige restauratie het terugbracht naar de staat van begin 1955. Een absoluut meesterwerk uit de racehistorie van Ferrari.

Locatie

Louwman Museum

Leidsestraatweg 57
2594 BB Den Haag
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken