Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
do - zo 10:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
di 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden
Jongkindstraat 12
3015 CG Rotterdam
Route plannen Route plannen

010 - 44 01 200

Voorgevel van een wit, strak modern vormgegeven villa, door twee hoge smalle ramen is de trapomgang te zien.
Huis Sonneveld

Huis Sonneveld, aan de rand van het Museumpark in Rotterdam, is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. De museumwoning laat zien hoe een vooraanstaande Rotterdamse familie het modernisme omarmde, en hoe die keuze hun dagelijkse leefomgeving kleurde.

Van Nelle & Feyenoord

De stadsvilla is begin jaren 30 ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nellefabriek en het Feyenoordstadion. Zij waren ook verantwoordelijk voor het interieur, in nauwe samenwerking met W.H. Gispen.

Museumwoning

Huis Sonneveld - een Rijksmonument - is na restauratie in 2001 als museumwoning open voor publiek. Het doel van de restauratie was huis en interieur in oorspronkelijke staat terug te brengen. Huis Sonneveld kent echter een lange geschiedenis en had meerdere bewoners. De museumwoning moest primair een reconstructie zijn van het huis van de Sonnevelds en een beeld geven hoe zíj er indertijd woonden. Uitgangspunt was daarom de staat van oplevering in 1933. De wijzigingen die de familie Sonneveld liet aanbrengen toen ze er woonden, zijn ook als authentiek aangemerkt. Alle wijzingen van na de Sonnevelds zijn ongedaan gemaakt.

Verrijking

Daarnaast is in Huis Sonneveld kunst en design uit de jaren 30 toegevoegd, voornamelijk glaswerk, om het interieur verder te verlevendigen. De objecten hebben niet daadwerkelijk in het huis gestaan. Ze hadden er, gezien de voorkeuren van de familie, kunnen staan, of ze passen bij de stijl van het huis en de tijdgeest. Voorbeelden zijn het kanariegele ontbijtservies van H.P. Berlage en Piet Zwart op de eettafel, een theeservies en diverse vazen in bruikleen van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Nieuwe Instituut

Je kunt een kaartje kopen bij binnenkomst in Huis Sonneveld, aan de kassa van het Nieuwe Instituut, of vooraf online. Het entreebewijs van Huis Sonneveld, met uitzondering van combi-tickets, geeft ook toegang tot het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Nog meer ontdekken