Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open tot 16:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - zo 13:00 - 16:00 uur
ma - do Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk
Route plannen Route plannen

075 62 17 26

Honig Breethuis in Zaandijk met luchthuis aan de Zaan
De tuinkamer van het Honig Breethuis met behangselschilderingen
De Zaankamer in het luchthuis uit ca. 1830 van het Honig Breethuis.

Pal aan de Zaan vind je het Honig Breethuis, gevestigd in het voormalige woonhuis van de papiermakerfamilies Honig en Breet. Gidsen vertellen de verhalen over de vroegere bewoners en hun bedrijf.

Op bezoek

In het pittoreske Zaandijk staat het voormalige woonhuis van de papiermakersfamilies Honig en Breet. Cornelis Jacobsz. Honig, medeoprichter van het papierbedrijf, liet het pand omstreeks 1710 bouwen. Nu vind je er Museum Honig Breethuis. Het historische interieur geeft een beeld hoe het gezin van Jacob Breet en Grietje de Jager hier rond 1830 woonde. In dat jaar werd de tuinkamer gedecoreerd met panoramische behangsels door Willem Uppink. Ook werd er een nieuw luchthuis gebouwd aan de Zaanzijde van het pand. Op de bovenverdieping van het luchthuis is een tentoonstelling en documentaire te zien over het papierbedrijf.

Rondleiding

De gidsen leiden je graag rond in het huis. Luister naar de verhalen over de vroegere bewoners en hun bedrijf, ontdek de historische inrichting en het handgeschilderd behang. Na de rondleiding kun je in de Zaankamer met een kopje koffie of thee genieten van het uitzicht op de Zaan en de tuin.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite

Gesigneerd panoramisch behangsel door Willem Uppink, 1830

In 1830 schilderde de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink (1767-1849) een reeks van panoramische landschapsschilderingen voor de tuinkamer van het Honig Breethuis. Het ensemble is het enig publiek toegankelijke en vormt het sluitstuk van deze vorm van interieurdecoratie.

Nog meer ontdekken