Openingstijden, adres & telefoonnummer

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - vr 10:00 - 17:00 uur
za - ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden
Westeinde 54
7671 CD Vriezenveen
Route plannen Route plannen

0546 - 56 34 76

Museum Vriezenveen van buitenaf
Museum Vriezenveen
Een expositie in Museum Vriezenveen
Een expositie in het museum
Flatlock naaimachine gemaakt door Willcox & Gibbs
Flatlock naaimachine gemaakt door Willcox & Gibbs
De firma Ten Cate had een tabakszaak aan de Nevski Prospekt in St. Petersburg.
Ten Cate tabakshandel in St. Petersburg

Bewonder unieke bezienswaardigheden van de handel en pioniersgeest van de Rusluie, Textielnijverheid en de eeuwenoude dorpsgeschiedenis van Vriezenveen. In het museum zie je originele documenten, voorwerpen en een prachtige collectie textielmachines.

Het Historisch Museum Vriezenveen (voorheen: Museum Oud Vriezenveen, Oudheidkamer Vriezenveen) is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen. Het museum behandelt de historie van de gemeente Vriezenveen. Er is onder andere een afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus), en documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast wordt er een oude huiskamer, een boerenkeuken en een schoolklas van lang geleden getoond. Het museum is bekend geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint-Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Toegang

Museumkaart geldig

Nog geen Museumkaart?

Faciliteiten

  • Museumwinkel
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Drinken
  • Parkeergelegenheid voor auto's
Meer informatie op de museumsite
Eerste vlakbreimachine 1874 gekocht door Jansen en Tilanus

Breimachine Jansen & Tilanus

Deze machine is in 1865 ontworpen door de Fransman Mr Jaquin en de Engelsman Arthur Paget. In 1874 werd de machine overgenomen van de firma 't Hooft uit Goor.

Nog meer ontdekken