10 bijzondere musea in en rond Groningen

Ontdek het diverse aanbod aan musea in en rond Groningen. Van moderne architectuur in het Groninger Museum tot de geschiedenis van de landbouw in Openluchtmuseum Het Hoogeland. Het aanbod is groot, kom je ook?

Groninger Museum

Bekijk in het Groninger Museum belangrijke collecties op het gebied van mode, design en fotografie. Naast de eigen collectie zijn er altijd verrassende tentoonstellingen te zien met werk van grote namen of juist van onbekende kunstenaars en ontwerpers.

Meer over Groninger Museum
Het architectonisch indrukwekkende Groninger Museum

Museum aan de A

Museum aan de A gaat over het leven van de (buiten)gewone Groningers. Over successen én schaduwkanten. Van Rabenhaupts overwinning in 1672 tot de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Het museum vertelt ook verhalen over de Groninger scheepvaart. Voor de liefhebber van een historische snack én de culturele en historische fijnproever: Museum aan de A is voor iedereen.

Meer over Museum van de A

Openluchtmuseum Het Hoogeland

In 20 gebouwen zie je in het Openluchtmuseum Het Hoogeland hoe ze in de 19e eeuw op het platteland woonden en werkten. Het lijkt alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren!

Meer over Openluchtmuseum het Hoogeland
Veeartsenij, interieur werkkamer

Storyworld

Bij Storyworld ontrafel je de geheimen van grote verhalenvertellers. Van begin tot eind. Want elke superheld en elke slechterik is ooit begonnen als een potloodstreep op een leeg vel papier. Van Batman en Aladdin tot Shrek, Kuifje en Aloy. Dit museum zit vol strips, animatie en games.

Meer over Storyworld
Bewonder originele schetsen van o.a. Aladdin.

Museum Wierdenland Ezinge

Leer over de ontwikkeling van natuur, cultuur en maatschappij van het wierdenlandschap door de tijd heen in Museum Wierdenland. Ontdek de schatkamers van het oudste cultuurlandschap van Nederland.

Meer over Museum Wierdenland
Kinderen krijgen uitleg over het Wierdenland

Universiteitsmuseum Groningen

In het academisch hart van studentenstad Groningen staat het Universiteitsmuseum. Een wetenschapsmuseum met een veelzijdige collectie waarin natuur, cultuur en wetenschap in elkaar overlopen.

Meer over Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen

De Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg ligt in een imposant park. In de borg zie je hoe in vroegere tijden leefden in een huis van stand.

Meer over De Fraeylemaborg
Museum Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren

GRID Grafisch Museum Groningen

GRID is nu tijdelijk gesloten. Maak kennis in GRID met de geschiedenis en toekomst van het grafisch vernuft. Kinderen en volwassenen kunnen aan de slag met grafisch ontwerp, letterzetten, druktechnieken en boekbinden.

Meer over GRID Grafisch Museum Groningen
Workshop Werkmantechniek

Forum expositiezalen

In het Forum zijn twee expozalen met prikkelende tentoonstellingen; van internationale blockbusters die de hele wereld over reizen tot kleinere exposities met lokale partners. De exposities staan allemaal het teken van populaire cultuur, technologie en actualiteit.

Meer over Forum expositiezalen

Veenkoloniaal Museum

Maak in het hart van de Groninger Veenkoloniën kennis met een rijk verleden. In het Veenkoloniaal Museum duik je in de wereld van ondernemende turfgravers, kapiteins, landbouwers en fabrikanten.

Meer over Veenkoloniaal Museum
Object in het Veenkoloniaal Museum

Kun je niet kiezen?

Ontdek al deze musea en meer met je eigen Museumkaart. Bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 500 inspirerende musea in Nederland voor maar € 75.

Koop hier een Museumkaart
Vrouw met Museumkaart buiten het museum