Schuttersstuk, Officieren en onderofficieren van de St. Jorisschutterij, 17e eeuw, oude kunst, Frans Hals Museum, Alle Schuttersstukken

De enige selfie van Frans Hals     Het laatste en ook grootste schuttersstuk van Frans Hals uit 1639 met de (onder)officieren van de Haarlemse Sint Jorisschutterij. Tevens zijn enige overgeleverde zelfportret.

Meesterschap in schuttersstukken

Op het moment dat hij dit schilderde, beheerste hij dit type groepsportret van de stedelijke burgerwacht volledig; het was zeer uitzonderlijk om zoveel opdrachten voor schutterstukken te krijgen en getuigt van zijn grote vaardigheid en noeste arbeid. De compositie is met twee rijen niet heel dynamisch, maar was nodig was om de negentien officieren en onderofficieren op dit meer dan 4 meter lange doek te krijgen. Toch wist Frans Hals beweging te suggereren met zijn kenmerkende virtuoze penseelstreek en het subtiele lijnenspel van wapens en vlaggen.

Wie is Frans?

En heb je Frans Hals al gevonden? Hij is de tweede van links op de bovenste rij en heeft als enige geen attribuut of sjerp. Zoals de meeste Haarlemse mannen was hij een gewone schutter en die komen verder niet op Haarlemse schutterstukken voor. Dit is een van zijn artistieke hoogtepunten, maar na 1639 volgden nog vele andere opdrachten. Hij bleef zijn leven lang schilderen, ook toen hij de 80 al was gepasseerd, en bereikte daarmee een voor die tijd uitzonderlijk hoge leeftijd.

Locatie

Frans Hals Museum

Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken