Houten Bevrijdingsjeep     een souvenir van Canadese soldaten

Bevrijden

Op 25 oktober 1944 begint operatie Vitality I, met als doel het schiereiland Zuid-Beveland te bevrijden van Duitse troepen. De geallieerden van de 2e Canadese Infanteriedivisie moeten daarbij de Duitse weerstand overwinnen én het moeilijk begaanbare terrein stelt hen voor de nodige uitdagingen. Zo moeten ze de Kreekrakdam oversteken, die Zuid-Beveland verbindt met het vaste land.

Canadezen

Bets weet zich nog goed te herinneren dat de Canadezen van het regiment Les Fusiliers Mont-Royal uit Quebec op 27 oktober 1944 Waarde bevrijdden. Ze gebruiken de grote schuur van haar pleeggezin dan enkele dagen als noodhospitaal. Gewonde soldaten krijgen er de eerste medische zorg. Als het nodig is, gaan ze naar een ziekenhuis in Antwerpen.

Luxe

De Canadese bevrijders brengen allerlei ongekend luxe dingen mee als sigaretten, nylons, kauwgum en chocola. Ook aan kinderen hebben ze gedacht. Rond Kerst 1944 krijgt Bets van hen zelfgemaakt speelgoed. Natuurlijk is ze daar erg blij mee, want er is verder niet veel. Ze heeft deze houten Willy-jeep altijd bewaard, als aandenken.

Locatie

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Coudorp 41
4455 AH Nieuwdorp (Borsele)
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken