Het beerdiertje     Kan in de meest extreme omstandigheden overleven.

De ultieme kleine overlever

Ondanks zijn micro-formaat is het beerdiertje van de stam Tardigrada een echt diertje. Het heeft 8 pootjes, ogen, zenuwen, spieren en een bek met een snuitje. Hij kan bijna 30 jaar lang extreme omstandigheden overleven. Het beerdiertje leeft overal om ons heen, bijvoorbeeld tussen het mos, op stenen of dakpannen die met een beetje mos bedekt zijn. En ze zijn ook aangetroffen op hoge bergen en in de diepte van de oceaan.

Ruimte-experiment

In 2007 werd een aantal beerdiertjes met een raket de ruimte in geschoten. Na 10 dagen onbeschermd in de ruimte te hebben verkeerd, keerden sommige diertjes levend terug op aarde. Ze hadden extreme kou, vacuĆ¼m en hoge kosmische en uv-stralingen overleefd.

Beerdiertjes in Nederland

Op dit moment zijn er 18 soorten beerdiertjes bekend in Nederland. Waarschijnlijk zijn het er een stuk meer. Omdat ze minder dan een halve millimeter groot zijn loop je er letterlijk zo langs. Een van de meest recente ontdekkingen is het vulpenstekelstrandbeerdiertje. Een naam die gegarandeerd voor een Scrabble-overwinning zorgt!

Je ziet het Beerdiertje in Micropia in Amsterdam. Het enige microbenmuseum ter wereld.

Locatie

ARTIS-Micropia

Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken