Migranten

Kalenderplaten van Anton Pieck     Anton Pieck is wereldwijd vooral bekend door sfeervolle kalenderplaten en gelegenheidsdrukwerk     OrangeLicencing

Stom werk

In 1913 werd de 100 jarige bevrijding van de Napoleontische overheersing herdacht met een kalender "uitgegeven ter herdenking van het eeuwfeest van Neerlands onafhankelijkheid" met prenten van historische gebeurtenissen. De 18 jarige Anton Pieck krijgt het verzoek rondom die foto's de letteren, het calendarium en de ornamenten te tekenen. Hij vond het stom werk dat tot zijn verbazing werd uitgegeven.

Meer kalenders

Vanaf 1913 tot 1984 werkt Anton Pieck, met korte onderbrekingen, voor uitgevers van kalenders. In het begin levert hij platen aan die hij niet direct voor dit doel heeft getekend. Vanaf 1950 maakt hij gekleurde tekeningen speciaal voor de jaarlijkse uitgave.
Soms verschijnt er een bijzondere editie, voor bijvoorbeeld Philips, de Hollandse Sociëteit van Levensverzekeringen, de Avro of Calvé.

Met pensioen

Na zijn pensionering in 1960 heeft Anton Pieck meer tijd en aandacht voor de jaarkalender. Het is tijdrovend werk en vaak een race tegen de klok: gemiddeld kost één prent met voorbereidingen hem 6 weken. Het werk uit die tijd is van zeer hoge kwaliteit. Het is dan haast 3 dimensionaal. 12 Platen per jaar is bijna niet meer te doen en dus worden het er 6, maar meestal met een bijpassend vignet onder aan het blad.

Locatie

Anton Pieck Museum

Noordwal 31
8051 ES Hattem
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken