De Teut, wijk in  Amersfoort

"De Teut", een wijk in Amersfoort anno 1916     Anton Pieck maakte meer dan 100 olieverfschilderijen. In de schilderijen herken je de typische Anton Pieck-sfeer. Toch zijn deze werken weer heel anders dan zijn beroemde kalenderplaten, illustraties en grafische werk. De meeste schilderijen van Anton Pieck zijn fijn en vol uitgewerkte details.     Copyright Orange Licencing

Autodidact

Anton Pieck maakte meer dan 100 olieverfschilderijen. Wat schilderen betreft was Anton Pieck een autodidact waarmee hij een eigen herkenbare lijngevoelige" stijl ontwikkelde. Zelf noemde hij schilderen tekenen met een penseel. Pieck schilderde meestal landschappelijk, maakte een beperkt aantal stillevens en slechts een enkel portret.

Eerste Wereldoorlog

Anton Pieck was in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog als dienstplichtig infanterist gelegerd in de Juliana van Stolbergkazerne aan de Leusderweg te Amersfoort. Amersfoort was toen een garnizoensstad. Pieck was geen echte militair. Anton voelde zich een hand met daaraan een potlood dat een tekening maakt. Hij vulde de ledigheid van de dienstplicht met tekenen en schetsen.

Nostalgie

Op 92 jarige leeftijd schilderde Anton Pieck het stadsgezicht van de Amersfoortse wijk de Teut aan de hand van oude schetsen én zoals hij het zich van ruim 70 jaar eerder herinnerde. De wijk is later gesaneerd. Het schilderij schonk hij aan zijn Anton Pieck Museum.

Locatie

Anton Pieck Museum

Noordwal 31
8051 ES Hattem
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken