Amsterdam Museum aan de Amstel

Vrouwen van Noord

8 maart 2023 t/m 8 april 2023

Tentoonstelling

Deze activiteit is afgelopen.

Aan de hand van 5 thema's: vrouwen voor saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid leer je verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen die inhoud, kracht en kleur aan hun buurt geven. Bezoek de fototentoonstellingen op 4 locaties.

Leer de vrouwengroepen kennen

Hoort Noord bij Amsterdam of hoort Amsterdam bij Noord? Veel mensen uit Amsterdam Noord zijn bekend met deze vraag. De stad groeit en verandert, zo ook Amsterdam Noord. Dit zie je terug in het straatbeeld. Juist in deze tijd zijn vrouwengemeenschappen belangrijk. De Vrouwen van Noord zetten zich elke dag in voor gelijke rechten, veiligheid, maar vooral voor verbinding. Samen komen deze verbinders op tegen de gevolgen van onder andere gentrificatie, eenzaamheid en armoede.

Foto's & verhalen

De fotoportretten en verhalen in de tentoonstelling - van en door vrouwen - zijn gemaakt tijdens bijeenkomsten en workshops in het Amsterdam Museum en op locatie in Noord. Van bewoners die hier al 60 jaar wonen tot aan de jeugd, elke groep vertelt een eigen verhaal. Samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Noord.

Vrouwen voor saamhorigheid: OBA Waterlandplein

Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

Vrouwen tegen eenzaamheid: Modestraat

Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

Vrouwen voor empowerment: OBA Van der Pek

In de samenleving slaat men je snel over als je geen opleiding hebt gedaan of niet mondig genoeg bent. Het platform de Vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

Vrouwen voor veilige straten: OBA Waterlandplein

Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.

Fotografie: Tara Vink, sQuare

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Datum

8 maart 2023 t/m 8 april 2023

Maart 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Locaties

Amsterdam Museum aan de Amstel

Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
Route plannen Route plannen

020 - 52 31 745

Vandaag open van 10:00 tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
za - do 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Cometa

OBA Waterlandplein

OBA Van der Pek

Modestraat

Nog meer ontdekken