10 verrassende musea in Amsterdam

Kijk je ogen uit in Amsterdam! Onze hoofdstad heeft aan cultureel aanbod geen gebrek. Je vindt er de meest uiteenlopende en bijzondere musea en pronkstukken verspreid over de stad. Je kunt hier inspiratie op doen voor je museumbezoek.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is beroemd om de spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen. Inspireren, herdenken en vieren, dat kan in de koninklijke Nieuwe Kerk. Eén van de indrukwekkendste historische monumenten van Amsterdam.

Meer over de Nieuwe Kerk

Huis Marseille

Ontdek de artistieke beeldtaal van het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Bezoek het, volledig intacte, grachtenpand uit de 17e eeuw gevuld met eigentijdse fotografie uit Nederland, Zuid-Afrika en Japan. In Huis Marseille vind je werk van grote namen en aanwinsten van minder gevestigde namen.

Meer over Huis Marseille
Binnen in Huis Marseille

Museum van Loon

In hartje Amsterdam vind je een indrukwekkend woonhuis uit 1672. De eerste bewoner van het statige huis aan de grachten was schilder Ferdinand Bol, leerling van Rembrandt. Het museum dankt zijn naam aan de familie Van Loon, de laatste bewoners van het grachtenhuis en oprichters van het museum. Bewonder de familiegeschiedenis van deze familie aan de hand van, onder andere, eeuwenoude portretten. De inrichting van het pand ademt nog de sfeer van de rijkdom die de stad in die tijd beleefde.

Meer over Museum van Loon
De Rode Salon

Amsterdam Pipe Museum

Het Amsterdam Pipe Museum vind je aan de buitenste gracht van de Amsterdamse grachtengordel. De collectie van het museum bestaat ongeveer 40 jaar en bevat pijpen uit alle windstreken: van Mexico tot Japan, van Lapland tot Zuid-Afrika. Bewonder de vroegste pijp ter wereld; ruim 3000 jaar oud, uit Laos. Of de bijzondere vormgeving van Europese pijpen, zoals de vlecht van 12 pijpen.

Meer over het Amsterdam Pipe Museum
Pijp in de vorm van een voertuig uit het Amsterdam Pipe Museum

NEMO Science Museum

Ga je mee naar het grootste science museum van Nederland? In het NEMO Science Museum neem je een kijkje in de wereld van alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ontdek bijvoorbeeld hoe bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat. In het museum ga je zelf aan de slag met interactieve opstellingen. Na een bezoek aan NEMO zal je met nieuwe ogen naar de wereld kijken.

Meer over het NEMO Science Museum
En wand vol portretten van mensen

Joods Museum

In het hart van de oude jodenbuurt, op het Waterloopplein, vind je het Joods Museum. Het museum vertelt je over de geschiedenis en cultuur van de joden in Nederland. In het Kindermuseum maken kinderen op een speelse manier kennis met het joodse leven en de joodse tradities. De Portugese Synagoge aan de overkant is ook een bezoekje waard!

Meer over het Joods Museum
 Twee bezoekers in het Joods Historisch Museum in Amsterdam kijken naar schilderijen

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad vind je het wonderlijke Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Ga op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

Meer over Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Historisch ingerichte keuken

Diamant Museum Amsterdam

Laat je betoveren door glinsterende edelstenen en ontdek 400 jaar diamantgeschiedenis in het enige diamantmuseum van Europa. Het Diamant Museum Amsterdam neemt je mee op een reis die 3 miljard jaar geleden begon onder het aardoppervlak. Dring door tot in een koolstofatoom en bekijk ’s werelds kleinst geslepen diamant.

Meer over het Diamant Museum Amsterdam
Skelethoofd volledig afgewerkt met diamanten

Het Anne Frank Huis

Dit is de plek waar Anne Frank ondergedoken zat met haar familie en waar ze haar beroemde dagboek schreef. Loop stap voor stap mee door het leven van Anne Frank. Hoe zag een dag in het Achterhuis eruit? Werden de onderduikers verraden? Dit stukje geschiedenis mag je niet missen! Je ontdekt het in het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Meer over het Anne Frank Huis
De boekenkast van het achterhuis

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum vind je in een indrukwekkend rijksmonument in Amsterdam-Oost. Je ontdekt er verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ook leer je meer over de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. In het Tropenmuseum ervaar je dat we, ondanks de verschillen, allemaal hetzelfde zijn.

Meer over het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum in Amsterdam

Kun je niet kiezen?

Ontdek al deze musea en meer met je eigen Museumkaart. Bezoek een jaar lang onbeperkt meer dan 500 inspirerende musea in Nederland voor maar € 75.

Koop hier een Museumkaart
Vrouw met Museumkaart buiten het museum