Het verhaal van de gouden voorhoofdsnaald

Het verhaal van de gouden voorhoofdsnaald     De gouden voorhoofdsnaald is een bijzonder sieraad met een boodschap. De manier hoe het sieraad wordt gedragen laat namelijk zien of de vrouw getrouwd is of vrijgezel.

Scharen, mesjes en kokers met verschillende naalden hebben de vrouwen en meisjes eeuwen lang aan hun rokken bungelen. Het is (naai)gereedschap. De rijgnaald wordt na gebruik onder de mutsband gestoken. Het is een platte stompe naald waarmee een koord of een veter door een keurs- of rijglijf wordt geregen en aangesnoerd.

Van praktisch naar pronkstuk

In de loop van honderden jaren verandert de rijgnaald in een prachtig zilveren of gouden hoofdsieraad. De naald wordt verbonden met een plat, gegraveerd deel dat het voorhoofd deels bedekt. De voorhoofdsnaald wordt in de Zeeuwse streekdracht gedragen tot eind 19e eeuw.

Getrouwd of vrijgezel

De getrouwde vrouw draagt de voorhoofdsnaald rechts. De huwbare dame draagt de voorhoofdsnaald links. Het aantal zwaantjes in het versier- en graveerwerk vertelt over de rijkdom van de draagster en haar familie. Kom zelf kijken hoe de rijgnaald langzaam verandert in de voorhoofdsnaald.

Locatie

Zeeuws Museum

Abdij(plein)
4331 BK Middelburg
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken