Keizer van de leegte     De sculptuur is geheel vervaardigd uit hout en afgewerkt met lak en verguldsel.     Wereldmuseum Leiden

Enige in Europa

Deze imponerende groep personages – in het Chinees xianshan, “Berg van Onsterfelijken” of ook wel xuhuang, “Keizer van de Leegte” genoemd – is waarschijnlijk de enige in Europa. Xuhuang kwamen in het verleden regelmatig voor in taoïstische tempels. Hier is elk van de figuren geplaatst op een eigen bergrichel en gezamenlijk lijken ze op te stijgen uit een met balustrades omgeven voetstuk. De sculptuur is geheel vervaardigd uit hout en afgewerkt met lak en verguldsel.

China

Het is aannemelijk dat het beeld in een tempel, ergens in een van de zuidoostelijke kustprovincies Zhejiang, Fujian of Guangdong, heeft gestaan. Daar vonden van oudsher de meesten contacten plaats tussen Europeanen – waaronder Nederlanders – en Chinezen. In deze regio zijn ook de eerste westerse etnografen, in samenwerking met Chinese informanten, begonnen aan de bestudering van de Chinese religies en de daarmee verbonden praktijken.

Locatie

Wereldmuseum Leiden

Steenstraat 1
2312 BS Leiden
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken