Sla dood! circa 1850-1880     Nacht ergens tussen Alkmaar en Amsterdam waar vier jolige drinkende mannen bij een boerenwagen staan     Veenkoloniaal Museum

Willem Albert Scholten

Groninger industrieel Willem Albert Scholten liet verschillende taferelen uit zijn leven vastleggen op doek. Er zijn in totaal vijftien schilderijen gemaakt. Het Veenkoloniaal Museum heeft er vijf in haar bezit. Dit werk is er één van.

Het verhaal van dit schilderij gaat als volgt; tijdens een nachtelijke voetreis, ergens tussen Alkmaar en Amsterdam, hoorde W.A. Scholten meermaals schreeuwen: Sla dood!. Scholten schrok en vreesde gevaar. Maar hij was al halverwege zijn reis, dus omdraaien had geen zin meer. Twijfelachtig liep hij verder. Toen zag hij waar het geschreeuw vandaan kwam. Het was niet afkomstig van moordenaars, maar van vier jolige drinkende mannen bij een boerenwagen. Telkens als één van de vier een borrel achterover moest slaan, schreeuwden de anderen in koor Sla dood!. Dit schilderij is gemaakt door Georges Andries Roth.

Locatie

Veenkoloniaal Museum

Museumplein 5
9641 AD Veendam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken