De kamer van Aletta Jacobs

Het bureau van Aletta Jacobs     De oude werkplek van Jacobs met bureau en stoel     Mascha Bakker

Dit bureau, toegeschreven aan Aletta Jacobs, moet door haar zijn gebruikt voor haar vele schrijfwerk. Ze heeft een enorm netwerk. Als huisarts stelt ze achter haar bureau brieven op en schrijft ze recepten uit voor haar patiënten. Ook heeft ze hier waarschijnlijk veel gepraat met vrouwen die bij haar op spreekuur komen. Wellicht schrijft Aletta hier in 1898 haar boek De vrouw. Haar bouw en haar inwendige organen, dat vrouwen moet helpen meer over hun eigen lichaam te weten te komen.

Aletta Jacobs verricht als zij stopt met haar artsenpraktijk veel werk voor de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, zeker als zij voorzitter wordt in 1903. Hiervoor zal ze aan dit bureau een enorm aantal brieven, essays en verzoeken hebben geschreven, en later haar autobiografie Herinneringen van Dr. Aletta H. Jacobs (1924). Dit is een plek waar zij veel vertoeft. Op het bureau heeft Aletta vaak ingelijste foto’s van familieleden, vrienden en haar reizen uitgestald.

Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs als eerste vrouw in Nederland wordt toegelaten tot de universiteit. Haar baanbrekende werk op het gebied van vrouwenrechten en de geneeskunde van de vrouw is nog steeds relevant.

Locatie

Universiteitsmuseum Groningen

Oude Kijk in 't Jatstraat 7a
9712 EA Groningen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Universiteitsmuseum Groningen

Nog meer ontdekken