Pilot met sneltest

Reserveer nu voor het museumbezoek met een sneltest en de Museumkaart

Het kan weer even: veilig samen uit!

Net als jij kijken we allemaal reikhalzend uit naar een periode waarin we meer vrijheid hebben. Ook de musea missen de bezoekers enorm en kunnen niet wachten de deuren volledig te openen. Er is volop begrip voor de noodzakelijke beperkende coronamaatregelen. En toch staan duizenden medewerkers en vrijwilligers te popelen het publiek weer te mogen ontvangen.

Hieronder lees je hoe deze pilot met gratis sneltest en Museumkaart werkt.

Musea open met sneltest en Museumkaart

Reserveer nú je museumbezoek met sneltest

Samen met het Ministerie van OCW werkt de Museumkaart mee aan een pilot voor een tijdelijke heropening van musea gecombineerd met een gratis sneltest. Tijdens de Nationale Museumweek, van 19 t/m 25 april, ben je welkom in de 17 musea verspreid door het land. Zo is er voor iedereen binnen een redelijke afstand een museum dat meedoet. Het museum reserveren kan vanaf nu.

Reserveer je tijdslot

Hoe werkt het?

Is er een museum in jouw buurt dat je graag wilt steunen? Is er een tentoonstelling die je graag wilt zien en waar je nog niet geweest bent door de sluiting van de musea? Met je Museumkaart én een negatieve sneltest ben je welkom op het gereserveerde tijdstip in het museum.

De 17 musea zijn allemaal drie dagen aaneensluitend geopend tijdens de Nationale Museumweek van 19 t/m 25 april. Kijk snel wanneer je welk musea kunt bezoeken!

Bezoeken tijdens deze pilot kan alleen met een Museumkaart. Kinderen zonder Museumkaart kunnen dus niet mee. Om mee te doen met deze pilot is een smartphone noodzakelijk. Alle communicatie na de reservering verloopt via de Close-app. Het negatieve testbewijs krijg je via de CoronaCheck-app. Zodra je de reservering hebt gemaakt krijg je automatisch uitleg over het gebruik van deze apps.

Bekijk de musea

Veelgestelde vragen over de sneltestpilot

 • Er zijn twee mogelijkheden om toegang te krijgen tot de pilot evenementen: met een testbewijs in de CoronaCheck-app of met een geprint testbewijs via www.coronacheck.nl. Het testresultaat zelf geldt niet als toegangsbewijs. Ga voor andere vragen hierover naar Testen voor Toegang of bel met de helpdesk via 088-7674010 (maandag t/m zondag 08:00 tot 20:00 uur).

 • Er zijn aangewezen testlocaties voor deze pilot. Tijdens het reserveren van je museumtijdslot word je automatisch verwezen naar sneltestlocaties bij je in de regio. Alleen op de aangewezen locaties kan de gratis sneltest voor deze pilot worden gedaan. Bekijk hier de lijst met locaties die voor de gratis sneltesten zijn geselecteerd. Er worden steeds meer locaties aan toegevoegd.

 • De sneltest mag maximaal 40 uur geldig zijn voor het bezoek. Let dus op bij het plannen van je afspraak!

 • Voor iedereen die mee doet aan deze pilot is de sneltest gratis. Plan dus niet zelf een sneltest los maar volg de aanwijzingen op na reservering.

 • De pilot gaat om de combinatie sneltesten en museumbezoek.

 • Voor het testen gelden de algemene richtlijnen van het RIVM en de GGD. Kinderen t/m 12 jaar hoeven daarom geen (snel)test te doen om het museum te bezoeken. Kinderen moeten wel een geldige Museumkaart hebben om een museum te kunnen bezoeken tijdens deze pilot.

 • Binnen een uur krijg je de uitslag van de sneltest.

 • De sneltesten worden geregeld via testenvoortoegang.nl. Dit is een aparte site die voor alle pilot evenementen wordt gebruikt.

 • Door het RIVM gevalideerde sneltesten worden afgenomen door een gekwalificeerd zorgprofessional. De medische en farmaceutische verantwoordelijkheid van het testen ligt bij de werkzame artsen en apothekers van de testaanbieder. Het gaat hier om een neusswab.

 • Ja, ook als je al gevaccineerd bent moet je voor toegang tot de pilot je laten testen op een van de aangewezen locaties.

 • Op testenvoortoegang.nl vind je alle veelgestelde vragen over de gratis sneltesten voor de pilot evenementen, waar de tijdelijke opening van de musea onderdeel van is.

 • Voor deze pilot is samen met het Ministerie van OCW gekozen alleen Museumkaarthouders uit te nodigen de deelnemende musea te bezoeken.

 • Alle Museumkaarten die tijdens de lockdown van half december zijn verlopen zijn geldig voor deze pilot. Check de einddatum van je Museumkaart ook in de MijnMuseumkaart omgeving.

 • Omdat de Museumkaart persoonlijk is zijn alleen de fysieke Museumkaarten geldig in het museum.

 • Ja, tijdens deze pilot heeft iedereen een Museumkaart nodig.

 • Na reserveren houden we je via de Close app op de hoogte over je museumbezoek. Na de test krijg je de uitslag per e-mail. Daarna is het nodig de CoronaCheck-app te downloaden, zodat je hier je testresultaat aan kunt koppelen. Je hebt om aan deze pilot mee te kunnen doen dus een smartphone nodig.

 • Zodra je de reservering hebt gemaakt krijg je van ons informatie hoe het werkt. Hierin staat ook de link om de Close app te downloaden. Na het testen krijg je van Testen voor Toegang de testuitslag per email en daarin wordt de instructie gegeven hoe de CoronaCheck-app gedownload en gekoppeld moet worden.

 • De Close app is beschikbaar op iOS en Android. De uitleg voor het downloaden van Close krijg je automatisch na de reservering via een SMS met een link. Ook staat er een QR code in het scherm na reservering die je kunt scannen met je camera. Mocht dat niet lukken dan vind je de link ook in de bevestigingsmail. Het koppelen van de reservering aan de app gebeurt automatisch op telefoonnummer.

  Het telefoonnummer van de reservering moet dus hetzelfde nummer zijn als de smartphone waar de Close app op staat.

 • Alle communicatie verloopt via de Close app. Die is beschikbaar op iOS en Android. De uitleg voor het downloaden van Close krijg je automatisch na de reservering. Het koppelen van de reservering aan de app gebeurt automatisch.

  Mocht er toch iets mis gaan, dan kun je in de bevestigingsmail klikken op de link wijzigen of annuleren. Dan kom je op een persoonlijke pagina waar een pdf van het ticket gedownload kan worden. Neem deze mee naar het museum én natuurlijk ook je Museumkaart. Het maken van de gratis sneltestafspraak kun je doen via testenvoortoegang.nl. Doe de gratis sneltest maximaal 40 uur voor het museumbezoek. Via hen krijg je bij de testuitslag ook uitleg hoe je de testuitslag kunt koppelen aan de CoronaCheck app. Dit testbewijs laat je ook scannen bij de ingang van het museum.

 • De CoronaCheck app is een app van de overheid die de negatieve testuitslag van de gratis sneltest tijdens deze pilot koppelt aan een testbewijs dat gescand wordt bij het museum. Via de mail met de testuitslag krijg je uitleg over hoe je de testuitslag kunt koppelen aan de CoronaCheck app middels een persoonlijke koppelcode. Meer informatie over de CoronaCheck app lees je hier.