Slot Loevestein

Slot Loevestein     Het slot dat waakt over het de rivieren, heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad.     Slot Loevestein

Slot Loevestein, dat waakt over het Munnikenland en de rivieren, heeft door de eeuwen heen verschillende functies gehad. Ridder Dirc Loef van Horne begint tussen 1357 en 1361 met de bouw van Loevestein, strategisch gelegen op de grens van Holland en Gelre. In de 17e eeuw is het slot een staatsgevangenis. De bekendste gevangene is Hugo de Groot, die ‘ter eeuwige gevangenisse’ naar Loevestein wordt gestuurd en hier van 1619 tot zijn ontsnapping in 1621 wordt vastgehouden.

Waterlinie

In opdracht van Willem van Oranje wordt Slot Loevestein in 1575 aangepast tot een moderne vesting. Het middeleeuwse kasteel, dat ook een levendige soldatendorp is, maakt deel uit van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie en is dus onderdeel van de landsverdediging. Nadat de militaire functie van Loevestein is opgeheven, worden het eeuwenoude slot en de vesting een plaats van herinnering en een museum met een schatkist vol verhalen.

Canon van Nederland

Slot Loevestein is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster Hugo de Groot. De Canon neemt je in 50 vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Locatie

Rijksmuseum Slot Loevestein

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken