De ontsnapping van Hugo de Groot

De ontsnapping van Hugo de Groot     De cel waar Hugo gevangen zat

Lang was Slot Loevestein een staatsgevangenis waaruit rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapte in de beroemde boekenkist.

Boekenkist

Tijdens zijn gevangenschap leest Hugo de Groot veel. Stapels boeken krijgt hij, gebracht en gehaald in een grote kist. Bij elke levering controleren de bewakers deze kist heel goed, want er mogen alleen boeken in zitten. Maar omdat ze nooit iets verdachts vinden, kijken ze na een poosje niet meer zo vaak in de kist. Hugo's vrouw Maria van Reigersberg en hun dienstmeisje Elsje bedenken een list. Op 22 maart 1621 vlucht Hugo de Groot in de boekenkist uit Loevestein. Hij vermomt zich bij de familie Daetselaar in Gorcum als metselaar, ontvlucht de stad en gaat uiteindelijk naar Parijs om nooit meer terug te keren naar Nederland.

Welke kist is de echte?

De kist in Loevestein is niet de kist waarin Hugo ontsnapte. Er zijn diverse musea in Nederland die beweren de enige, echte boekenkist te bezitten, alleen is die kans klein. Hugo wil zijn boekenkist bewaren, maar nog tijdens zijn leven verliest hij hem uit het oog. Ook op Loevestein was altijd de enige echte kist te zien, tot slotvoogd Ridder van Rappard in de jaren 80 toegeeft dat hij de Loevesteinse kist in 1971 voor 700 gulden op een rariteitenbeurs heeft gekocht. De museale wereld is verontwaardigd over deze onthulling. Volgens Ridder van Rappard gaat het er echter om wat deze kist symboliseert en niet zozeer of dit de echte kist is. Meer weten? Bekijk dan de aflevering van Historisch Bewijs over Hugo's boekenkist.

Militair steunpunt

Tot 1951 was Slot Loevestein vervolgens onderdeel van de Hollandse Waterlinie en deed het dienst als militair steunpunt.

Canon van Nederland

De boekenkist is geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat het een van de verhalen verbeeldt van het venster Hugo de Groot. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen.

Locatie

Rijksmuseum Slot Loevestein

Loevestein 1
5307 TG Poederoijen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken