Reconstructie van een vroegmiddeleeuwse nederzetting in het preHistorisch Dorp
Huis van een edelman
De Adellijke Hoeve is gebaseerd op opgravingen van een vroegmiddeleeuwse nederzetting, waar deze hoeve het hoofdgebouw van was. Deze nederzetting werd tussen 800 en 1.000 na Christus bewoond. De hoeve is een voorbeeld van een huis waarin een heer woont: een Brabants of Frankische edelman met zijn familie en personeel. Hij is de baas over zijn domein, dat hij in leen heeft van de Frankische koning. Het maakt hem een leenheer: hij kan boeren de grond weer verder in leen geven en er belasting over heffen. Hier zou later het feodale stelsel uit ontstaan.
Vondsten
Tijdens de opgravingen werd een grote hoeveelheid paardenbotten gevonden en een bijzondere gouden munthanger. Dit waren aanwijzingen dat het gebouw werd bewoond door een rijke familie: een gemiddelde familie zou zich namelijk geen paarden kunnen veroorloven en ook de munthanger gaf de drager door zijn waarde een zekere vorm van aanzien.
Interieur
Meubels uit de vroege middeleeuwen zijn niet gevonden, en al helemaal niet in de Kempen. Het preHistorisch Dorp heeft de inrichting gebaseerd op afbeeldingen en geschriften uit die tijd in Noordwest-Europa, maar het blijft een interpretatie van hoe men denkt dat de eenvoudige landadel zou wonen.
De Adellijke Hoeve maakt onderdeel uit van de tijd van Franken & Vikingen in het preHistorisch Dorp.