Schilderij van de Muidergracht met rechts de Portugese Synagoge en links de Grote Synagoge te Amsterdam

Gezicht op de Grote en Portugese Synagoge te Amsterdam     door Gerrit Adriaenszoon Berckheyde (1638 - 1698)     Foto: Peter Lange

Synagogen

Het paneel uit ± 1675-1680 toont de Grote of Hoogduitse synagoge links, waarin het huidige Joods Museum is gehuisvest, en de Portugese Synagoge rechts, die dan nog maar net af is: de bouwhut is nog te zien.

3 versies

In de late 17e eeuw is van Berckheyde alleen bekend dat hij beide gebouwen van buiten heeft geschilderd. Hij maakte 3 versies, waarvan dit de vroegste zou kunnen zijn. Het werk is uitzonderlijk voor het oeuvre van deze schilder omdat het als enige een panoramische blik op de stad biedt. De toren op het Stadhuis en die van de Zuiderkerk markant in het midden. De bijna verstilde sfeer lijkt vooral bedoeld om de nieuwe synagogen als bakens van een geheel nieuwe wijk te benadrukken. Dit schilderij illustreert op indrukwekkende wijze de positie die de joodse gemeenschap in het 17e-eeuwse Amsterdam had.

Collectie Joods Museum, aangekocht met steun van het Mondriaanfonds, Stichting VSB Fonds, Vereniging Rembrandt, Stichting SNS Reaal Fonds, VriendenLoterij, nalatenschap H. Strauss-Ricardo, Kunsthandel Salomon Stodel, The Bobins Foundation, The Crown Family en Tom Meyer.

Locatie

Portugese Synagoge Amsterdam

Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken