Pronkstuk van de expositie Nederland onder Stoom is het model van de stoomschommel die bekend staat als Harry Lee 'Steam Yachts' Shamrock Columbia, een kermisattractie die nog steeds bestaat. Het is de voorloper van het piratenschip dat wij tegenwoordig van attractieparken en kermissen kennen.

Stoomschommel en kermisattractie     Model van een stoomschommel en kermisattractie in één     Nederlands Stoommachinemuseum

Uniek, werkend model

Tientallen bewegende en unieke stoommodellen tonen bij de expositie Nederland op Stoom in een audiovisuele show hoe de stoommachine halverwege de 19e eeuw Nederland veroverde en wat stoom in Nederland betekend heeft. De kers op de taart is het model van de Harry Lee Steam Yachts Shamrock Columbia, een stoomschommel én kermisattractie uit de vorige eeuw. Het is de voorloper van wat we tegenwoordig kennen als het piratenschip. Vorig jaar is hij gerestaureerd en de schommels kunnen nu weer bewegen. Het is voor zover bekend, het enige bestaande model in Nederland en een exacte kopie van het levensgrote origineel dat jaarlijks op de kermis van the Great Dorset Steam Fair in Engeland te zien is.

Locatie

Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4
1671 HJ Medemblik
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken