Vrolijk en onbezorgd fietsend je stad of dorp verlaten zoals afgebeeld op deze kleurenlitho, dat is momenteel niet zo vanzelfsprekend. Al geruime tijd zijn we onze onbevangen vrijheid kwijt vanwege een akelig virus. We kijken reikhalzend uit naar betere tijden. De figuren op deze litho, reclame Simplex, genieten er wel van. Fietsende dames was destijds niet vanzelfsprekend. Voor vrouwen betekende de fiets: ‘een fysieke, sociale en psychologische bevrijding’. De fiets bevorderde hun vrijheid tijdens de voortschrijdende vrouwenemancipatie. Kunstenaar Ferdinand Hart Nibbrig ontwierp dit strakke, eenvoudige affiche. Hij werkte met frisse kleuren en vanuit het zogenoemde vogelperspectief. Dit is een moderne affiche, een sprekend beeld in tijden van sierlijke art nouveau-kenmerken.   Deze litho is vanaf 1 mei  te zien op onze expositie Het beeld spreekt! Art nouveau in de Nederlandse affichekunst. Hopelijk kan iedereen dan weer in vrijheid alle musea bezoeken.

Simplex Snel Sterk     Kleurenlitho, reclame voor het fietsenmerk Simplex

Simplex

Vrolijk en onbezorgd fietsend je stad of dorp verlaten zoals afgebeeld op deze kleurenlitho, dat is momenteel niet zo vanzelfsprekend. Al geruime tijd zijn we onze onbevangen vrijheid kwijt vanwege een akelig virus. We kijken allen reikhalzend uit naar betere tijden. De figuren op deze litho, reclame voor het fietsenmerk Simplex, genieten er wel van.

Vrijheid

Twee dames op de voorgrond vallen op. Fietsende dames dat was destijds niet vanzelfsprekend. Dit zijn moderne vrouwen. Voor vrouwen betekende de fiets een fysieke, sociale en psychologische bevrijding, die hun vrijheid bevorderde tijdens de voortschrijdende vrouwenemancipatie. Internationaal zien we dan ook steeds vaker vrouwen verschijnen op reclameaffiches voor fietsen. Kunstenaar Ferdinand Hart Nibbrig ontwierp deze strakke, eenvoudige affiche. Hij werkte met frisse kleuren en vanuit het zogenoemde vogelperspectief. Dit is een moderne affiche, een sprekend beeld in tijden van sierlijke art nouveau-kenmerken.

Sierlijke én strakke litho’s zijn vanaf 1 mei 2021 te zien op onze expositie Het beeld spreekt! Art nouveau in de Nederlandse affichekunst. Hopelijk kan iedereen dan - of eerder? - weer in vrijheid alle musea bezoeken. WELKOM!

Locatie

Nederlands Steendrukmuseum

Oranje Nassaustraat 8c
5554 AG Valkenswaard
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Zien & doen in Nederlands Steendrukmuseum

Nog meer ontdekken