Natuurmuseum Fryslân

Weekend van de Wetenschap

zondag, 2 oktober 2022

Evenement

Deze activiteit is afgelopen.

Speciaal voor dit weekend werkt Natuurmuseum Fryslân samen met dbieb en Fryslân Campus van de Rijksuniversiteit Groningen. Je vindt er allerlei leuke activiteiten zoals een wetenschapsshow, proefjes, lezingen en workshops.

De activiteiten bij dbieb en de RUG vinden plaats op zaterdag 1 oktober. Op zondag 2 oktober is het Natuurmuseum aan de beurt. De activiteiten in het Natuurmuseum staan in teken van de komende expositie T. rex in Town:

2 oktober 11.00-12.30 uur: Van hagedis tot T. rex

Conservator Peter Koomen vertelt over de T. rex die in oktober naar Leeuwarden komt. Na afloop gaan kinderen aan de slag met de activiteit ‘Dig a dino’.

In de lezing neemt Peter Koomen de kinderen mee op een tijdreis. T. rex was er namelijk niet zomaar. Daar ging zo’n 250 miljoen jaar dinosaurus-evolutie aan vooraf, vanaf de eerste hagedisachtige beestjes aan het eind van het Carboon-tijdperk, tot aan de verscheurende monsters die in de Jurassic Parkfilms te zien zijn. Daar tussenin zit een hele diversiteit aan dinosauriërs, van groot tot klein, van planten- tot vleeseters, van lopers tot zwemmers en vliegers, met of zonder veren, weinig of veel hersens, etc. Ze zijn zo’n 66 miljoen jaar geleden allemaal uitgestorven (behalve de vogels), maar hebben sporen nagelaten in de vorm van fossielen waar wetenschappers van nu van alles uit kunnen afleiden. Ga mee op tijdreis door het dinosaurustijdperk met T. rex als eindstation!

2 oktober 13.30-15.00 uur: De opgraving van een kudde Triceratops

Paleontoloog Yasmin Grooters vertelt over de opgraving van een kudde Triceratops in de VS. In het tweede deel gaan kinderen een dinoskeletje in elkaar zetten.

Yasmin werd vroeger al Indiana Grooters genoemd, altijd op avontuur en dingen ontdekken. Vroeger was ze al gek op dinosaurussen, maar nadat ze Jurassic Park had gezien wist ze het zeker: ze wilde met dinosaurussen gaan werken. Inmiddels is Yasmin in dienst van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Hier werkt ze mee aan het Triceratopsproject. Daarvoor moest ze naar Wyoming in de VS waar een kudde Triceratops opgegraven werd. In het Dinolab van Naturalis repareren ze de botten. In de lezing vertelt ze over haar fascinerende werk.

Deze activiteit is afgelopen. Je kunt hier niet meer aan deelnemen.

Bekijk alle actuele activiteiten op Zien & doen

Leeftijd

Voor 5 t/m 12 jaar

Datum

zondag, 2 oktober 2022

Juni 2024
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Locatie

Natuurmuseum Fryslân

Schoenmakersperk 2
8911 EM Leeuwarden
Route plannen Route plannen

058 - 23 32 244

Vandaag gesloten

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
di - zo 10:00 - 17:00 uur
Bekijk alle openingstijden

Zien & doen in Natuurmuseum Fryslân

Nog meer ontdekken