Drie tinnen figuren op een rijtje met witte achtergrond

Enkele tinnen figuren van Commedia Dell’Arte prenten     Drie tinnen figuren van Commedia Dell’Arte prenten

Nationaal Tinnen Figuren Museum

Tinnen figuren worden al eeuwen gemaakt. Zowel groot als heel klein, plat en 3-dimensionaal. Vroeger als kinderspeelgoed en later als verzamelaarsobject. De figuren beelden alles uit wat de mens om zich heen zag of uitvoerde. Vanaf de oudheid tot en met de 21e eeuw. Nog steeds worden er wereldwijd nieuwe figuren ontworpen. Bij het Nationaal Tinnen Figuren Museum in Ommen vind je er meer dan honderdduizend, waaronder deze drie.

Comedia Dell'Arte

Deze figuren beelden personages uit, die onderdeel zijn van de Comedia Dell’Arte. Letterlijk ‘beroepstheater’. Het is improvisatietheater, dat stamt uit Italië en als reizend theater vooral populair was in de 16e en de 17e eeuw. De Comedia Dell’Arte was een toneeltechniek zonder vaste regels en geen geschreven tekst. Alleen de hoofdinhoud was vastgelegd. De rest werd door de spelers geïmproviseerd, elk naar eigen inzicht en mogelijkheden. Het improviseren was een ‘arte’, een vak. Kenmerkend is dat in deze komedies de personages steeds met dezelfde naam, een direct herkenbaar uiterlijk en eenzelfde karakter voorkomen. De hoofdrolspelers droegen een masker.

Thema's

De te spelen thema’s waren meestal de liefde, de actualiteit, het karakter van bekende personen en persoonlijkheden. Alles werd extra uit vergroot om effect te hebben. Maar ook het publiek werd op de hak genomen. De ruimte tussen de teksten werd opgevuld met muziek, pantomime, dans en acrobatiek. Sommige personages stammen al uit de oudheid. Andere zijn in de eeuwen daarna toegevoegd. De ons bekende clowns in het circus, figuren uit het ballet en toneel en veel poppen van het poppentheater, zoals Jan Klaassen, Pierot in Frankrijk en Punch in Engeland, zijn overblijfselen uit de Comedia Dell’Arte. De figuren op de foto zijn gemaakt van een tinlegering, plat gegoten, 75 mm hoog en met de hand beschilderd. Het zijn niet alleen ambachtelijke kunstukjes, ze staan ook symbool voor het leven van de mens.

Locatie

Nationaal Tinnen Figuren Museum

Markt 1
7731 DB Ommen
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken