De tabaksklisteer werd vroeger gebruikt om drenkelingen tot leven te wekken. Deze tabaksklisteer is te zien in het Reddingmuseum.

Hulpmiddel voor drenkelingen     De tabaksklisteer werd vroeger gebruikt om drenkelingen tot leven te wekken.

Levensgeest opwekken

Vroeger hadden mensen nog geen goede kennis over hoe het menselijk lichaam precies werkte en wisten ze dus ook niet wat er precies gebeurde met het lichaam als er water in de longen kwam. Er werden bizarre behandelingen uitgevoerd waarvan men toen dacht dat dit hielp om drenkelingen weer tot leven te wekken.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een tabaksrooklisteer. Hiermee probeerde men door middel van tabaksrook de levensgeest weer op te wekken. Dit deden ze door tabaksrook via de anus naar binnen te blazen met een tabaksrookklisteer.

Deze methode hebben ze nog verrassend lang gebruikt; ongeveer 100 jaar. Dus waarschijnlijk heeft het ook wel eens gewerkt. Het vermoeden is dat de darmen reageren op de tabaksrook waardoor een drenkeling zich niet lekker gaat voelen en dan weer bij kennis komt. De methode spreekt zeker tot de verbeelding en een tabaksrookklisteer uit de 18e eeuw is te zien in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Samen met andere methoden die vroeger gebruikt werden bij het tot leven wekken van drenkelingen.

Locatie

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Willemsoord 60g
1781 AS Den Helder
Route plannen Route plannen

Museumkaart geldig

Bezoek museumpagina

Nog meer ontdekken