Nationaal Glasmuseum

Cochius en de architecten - glazen dromen in duigen

Dagelijks t/m 28 maart

Tentoonstelling

De bevlogen en ambitieuze fabrieksdirecteur Marijn Cochius (1874-1938) veranderde het Nederlandse glaslandschap. Hij nodigde niet de minste kunstenaars en architecten uit voor moderne, vernieuwende ontwerpen: Karel de Bazel en H.P. Berlage, maar ook de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Nederlandse glaslandschap

De bevlogen en ambitieuze fabrieksdirecteur Marijn Cochius (1874-1938) bestuurde de Glasfabriek Leerdam van 1912 tot 1933 en veranderde het Nederlandse glaslandschap. Hij nodigde kunstenaars en architecten uit voor moderne, vernieuwende ontwerpen. Het waren niet de minsten. Nederlandse architecten zoals Karel de Bazel en H.P. Berlage, maar ook de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Prachtige ontwerpen

Ze deelden de droom van Cochius om goed ontworpen en betaalbaar glaswerk te ontwerpen voor een groot publiek. Er werden prachtige ontwerpen gemaakt. Enkele design klassiekers zelfs. Toch lukte niet alles wat Cochius en zijn architecten aanraakten…

Weerslag

Deze tentoonstelling is een weerslag van een archiefonderzoek van de conservator. De correspondentie tussen de fabrieksdirecteur en de architecten laat zien hoe Cochius zijn netwerk inzette, hoe hij de Verenigde Staten probeerde te veroveren en hoe het soms bij een experiment bleef.

Bezoekersinformatie

Toegang

Museumkaart geldig

Datum

Dagelijks t/m 28 maart

Locatie

Nationaal Glasmuseum

Lingedijk 28
4142 LD Leerdam
Route plannen Route plannen

0345 - 61 27 14

Vandaag open tot 17:00 uur

Openingstijden voor aankomende week
Dag Openingstijden
wo - za 10:00 - 17:00 uur
zo 12:00 - 17:00 uur
ma Gesloten
Bekijk alle openingstijden

Nog meer ontdekken